Mostarac

Pjesma u kojoj ćemo se svi pronaći: Ivo Jurić vratio se sa ''Znaš ono''

''Svaka moja pjesma je neki dio mene, moga života, pa tako i ova. Tekst sam pisao onako iskreno iz srca'', kazao je Jurić.
Lifestyle / Flash | 21. 06. 2020. u 20:00 D.A. | Bljesak.info
Znaš ono - Ivo Jurić feat Baći (Official video 4K) NOVO 2020

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon četiri godine ''posta'' imamo priliku čuti novu ''stvar'' Mostarca Ive Jurića. Ovaj glazbenik nakon posljednje objavljene pjesme ''Sat'' još 2017. odlučio se vratiti glazbi u punom svjetlu uz novu pjesmu ''Znaš ono''.

Poučnim i pamtljivim tekstom, uz energičan ritam Ivo je uspio otkriti dio sebe i onoga što nosi u sebi već dugi niz godina. Tekst, glazbu i aranžman potpisuje sam, a spot za pjesmu snimljen na lokacijama u njegovom rodnom gradu Mostaru otkriva put nastanka pjesme.

Foto: Privatna arhiva / Ivo Jurić

''Nije bilo jednostavno, čak štoviše, puno sam puta morao i sam pročitati tekst ove pjesme da se opet motiviram. Sve sam snimao sam, svaki instrument prateće vokale doslovno sve. Nekako sam vjerovao u viziju ove pjesme koju sam imao u glavi i potrudio se da je tako i napravim. Htio sam da ostane autentična onome što radim live, a to je jedan čovjek sa loop pedalom'', otkrio je Jurić u ekskluzivnom intervjuu za Bljesak.info, koji možete pročitati u nastavku, a gdje je otkrio sve o novoj pjesmi, karijeri, životu i budućnosti.

Spot počinje zanimljivim monologom i poštapalicom ''Znaš ono'' koja je i sam naziv pjesme. Otkrij nam za početak nešto o tome?

3. veljače 2020. To je datum nastanka ove melodije. Znam točan datum jer mi je ostao zabilježen na mobitelu, točnije na diktafonu. Bila je to samo jedna u nizu večernjih seansi mene i gospodina Ivana Barunčića ( u daljnjem tekstu Baći). U mom malom stanu napravimo mali time-out, uz koju čašicu ljute i teme koje postaju sve dublje kako nas godine oblikuju i tjeraju nas da se ipak malo uozbiljimo. Pa eto tu večer, kako to obično i biva, ja sam uzeo gitaru i počeo svirati melodiju koju čujemo odmah na početku pjesme. Baćiju se to jako svidjelo i automatski je počeo pričati na što ga točno asocira ta melodija, tj. kakvu emociju budi u njemu. Nije znao da sam ja upalio snimanje na diktafonu da ne zaboravim što sam upravo skladao pa sam snimio i cijelu njegovu priču...

Nakon par dana, preslušao sam snimku i znao sam da se u svemu tome krije neka posebna pjesma. Nešto moje, ali opet nešto u čemu se može pronaći svatko tko se bori za nešto u životu. Svatko tko ide za nekim ciljem unatoč svemu...

Nedugo poslije toga sam napisao i tekst i dao ime pjesmi baš onako kako je Baći počeo... Znaš ono...

Tko potpisuje glazbu i aranžman?

Tekst, glazbu i aranžman sam radio ja. Tekst i glazbu većinom radim sam za svoje pjesme, ali aranžman je ovog puta bio nešto novo za mene. Budući da je ova epidemija zaustavila svijet, pa samim tim i nastupe, prvi put u 14 godina nigdje nisam svirao, nigdje nisam išao... S toliko slobodnog vremena, kupio sam neku početnu opremu za snimanje i krenuo snimati covere pjesama koje inače izvodim na svojim nastupima. Nakon nekoliko covera i uz misao vidi što meni ovo dobro ide mogao bi ja snimiti sad nešto svoje, odlučio sam se na taj poduhvat.

Foto: Privatna arhiva / Ivo Jurić

Pjesma ima sjajnu poruku u kojoj se možemo svi pronaći, jesi li se i ti pronašao u njenom tekstu? Jedan od stihova kaže ''Znaš ono kada boriš se, a ne ide'', koliko se puta to tebi dogodilo u životu?

Da, svaka moja pjesma je neki dio mene, moga života, pa tako i ova. Tekst sam pisao onako iskreno iz srca. Pokušao sam dočarati onaj osjećaj kad ostaneš sam sa sobom i sa svojim bitkama. Kad te lome porazi, kada hoćeš odustati, kad se skoro predaješ ali onda neki inat u tebi prevlada. Onaj naš mostarski kada i životu kažeš ma šta ćeš ti...i ne daš se i boriš se i na kraju bude dobro...

Pjesma je uz dobru poruku dosta ritmična, je li to bio neki cilj da se lakše uvuče u uši slušatelja ovog ljeta?

Pa ne baš... Iskreno ništa u ovoj pjesmi nisam radio sa namjerom da se ona ''proda''. Cijela pjesma daje neki osjećaj kao da trčiš, kao da ideš negdje, penješ se, boriš se... Zato je takav i ritam, i zato je takav i spot. Cijeli aranžman me vukao na nešto energično i jako...

Snimio si pjesmu nakon 4 godine, kako to? Gdje si bio ove četiri godine, što si radio?

Puno toga je stalo u ove 4 godine. Kad sam objavio ''oproštajnu'' pjesmu ''Sat'' nisam mislio da ću se više baviti glazbom. Radio sam malo u struci, polagao prijemni za daljnji studij prava u SAD-u... ma svugdje me doteklo, ali eto glazba me opet pronašla ili sam ja nju, ne znam... Nekad čovjek mora odlutati da bi sebe pronašao.

A ja sam lutao od Zagreba, do Skandinavskih brodova, pubova, klubova... Putovao sam, svirao napokon repertoar koji volim... ljudi su me prihvaćali jako dobro gdje sam god došao i to mi je bila dovoljna potvrda da radim ono što trebam raditi...

Foto: Privatna arhiva / Ivo Jurić

Možemo li očekivati promocije nove pjesme u vidu gaža na javnim mjestima, koncertima i slično?

Naravno. Korona je nas glazbenike dovela malo u nezavidan položaj što se tiče nastupa, ali potrudit ću se maksimalno koliko budem u mogućnosti da ispromoviram pjesmu. Tu je uvijek naravno moj Youtube kanal, Instagram i Facebook gdje ću se malo više angažirati i objavljivati novosti vezano za moj rad.

Što nas očekuje u budućnosti, je li ovo pravi povratak Ive Jurića?

Na ''lageru'' imam preko 20 pjesama trenutno koje ću sigurno snimati. Osim što radim sam, surađujem i sa drugim glazbenicima, umjetnicima, producentima. S gospodinom Nikšom Bratošem sam završio već jednu pjesmu koju pokušavamo plasirati na neki od nadolazećih festivala.  Puno je tu nekih planova a ja vam volim više raditi nego pričati, pa ću samo najaviti iduću pjesmu za jesen, a do tada uživajte u Znaš ono...

Kopirati
Drag cursor here to close