Spas od zaborava

Ivan Franjušić – Frljo čuva gusle od zaborava

Lifestyle / Flash | 24. 05. 2017. u 07:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivan Franjušić – Frljo iz ramskog sela Ripci spašava od zaborava jedan od najupečatljivijih glazbenih instrumenata u povijesti ovih krajeva. U svojoj maloj radionici već tri godine on izrađuje gusle.

Uz pomoć malog priručnog alata on stvara, možemo slobodno reći, umjetnička djela. Svake gusle su za sebe različite, na neki način specifične, i niti jedne nisu jednake, u smislu šaranja i glavnih ukrasa na njima. Dlijeta, dubači, svrdla, čekić, pila i još poneki priručni alat sve je ono što Ivanu treba da svoju maštu prenese na drvo, piše Rama-prozor.info.

''Pa evo prije neke tri četiri godine, provozam se do Hercegovine i dolje kod majstora naručim jedne male dječje gusle za svoga unuka. I kada su bile gotove, onako nešto sam kontam a kako bi bilo da ja to pokušam sam napraviti, ali one prave, velike gusle za odrasle. I tako je sve počelo. Zadnje tri godine radim na izradi gusala'', rekao je Frljo.

Kaže kako ne broji gusle koje je dosad izradio.

''Iskreno da ti kažem ne brojim. Trenutno imam započete sedmere gusle. Neki ljudi sigurno imaju i neke bolje, preciznije alate tako da im je možda lakše izrađivati gusle. Meni je ovo hobi i ja to onako pomalo za sebe, ali je ovo inače skupa rađa. Gusle nisu jeftine, ali ja ne živim od ovoga, iako je mirovina mala, teško se gusle prodaju. To ja uglavnom nastojim oteti i spasiti od zaborava'', rekao je Franjušić.

I tako, kada je vrijeme ružnije Ivan je u svojoj maloj radionici, i „dilja“ lagano svoje ideje na drvetu i pretvara ih u stvarnost. Kada je lijepo iznese on svoje „taslake“ i svoj alat vani i radi ispred svoje radnje. Ne obazire se niti najmanje na prolaznike i njihova mišljenja o njegovome hobiju. On jednostavno uživa u svome radu i ne misli na bilo što drugo.

''Znaš, često puta u noći mi padne na pamet da sam nešto trebao uraditi drugačije, ili neku šaru da uradim na drugi način, i ja ti ustanem iz kreveta i u radnju i to odradim'', rekao je Franjušić.
Rekao je kako mu za izradu gusli trebaju oko tri mjeseca.

''Pa meni treba otprilike oko tri mjeseca. Ja to ipak ne radim konstantno svaki dan i svaki sat, tako da mi treba više vremena. Ono što je bitno da su sve moje gusle izrađene u jednome komadu, od vrha do dna, nema sklopivih i lijepljenih dijelova'', rekao je Franjušić.

Ali ne izrađuje Ivan samo gusle, nego i drvene kašike i kosišća za kose. Čisto onako, za svoju dušu, kako kaže, ali ipak ako i proda nešto od svojih radova dobro će mu doći da malo dodatno zaradi uz svoju mirovinu. Ukoliko je netko zainteresiran za kupovinu nekih od Ivanovih rukotvorina neka mu se slobodno javi na broj telefona 063 125 983 – Ivan Franjušić – Frljo, i on je spreman za dogovor.

Kopirati
Drag cursor here to close