Povijesni zakon

Italija će legalizirati istospolne zajednice

Lifestyle / Flash | 11. 05. 2016. u 14:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se da talijanski parlament u srijedu odobri povijesni prijedlog zakona koji bi okončao Italiji status kao posljednje zapadnoeuropske zemlje koja ne dopušta istospolne zajednice.

Vlasti u Rimu dugo se vremena suočavaju s pozivima da promijene satatus quo, uključujući vlastiti ustavni sud i Europski sud za ljudska prava. Ranije reforme, ipak, usporavali su Katolička crkva i konzervativni političari.

''Trebali bismo to obaviti u kasnim popodnevnim satima. Prije večere, Italija će imati zakon o građanskom partnerstvu'', izjavio je Roberto Natale, glasnogovornik donjeg doma parlamenta, za dpa.

Vlada lijevog centra premijera Mattea Renzija pozvala je na glasovanje o zakonu, čime bi se praktično garantiralo njegovo usvajanje jer Renzi ima solidnu većinu u donjem domu.

Zakon, koji razmatraju oba doma talijanskog parlamenta od lipnja 2013., daje istospolnim parovima ista prava kao i vjenčanim u smislu nasljeđivanja, stambenih i mirovinskih prava i bolničkih posjeta, i također im omogućuje da uzmu isto prezime.

Kopirati
Drag cursor here to close