Travnik

Istraživanje u BiH: Maloljetnik u svim trgovačkim objektima uspio kupiti alkohol

Lifestyle / Flash | 30. 12. 2015. u 11:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako je alkoholizam postao veliki problem u Bosni i Hercegovini, čak i među mladima, posebno maloljetnicima, a zabilježeni su i slučajevi da se i djeca liječe od ove bolesti ovisnosti, priopćeno je u srijedu iz Centra za edukaciju mladih – CEM.

Naime, prema Izvješću Zavoda za javno zdravstvo FBiH iz 2015. godine 28,8 posto stanovnika u BiH konzumira alkohol, koji je jedan od mogućih uzroka vodećih bolesti stanovništva BiH u 2014. godini, a to su bolesti cirkulacijskog sustava, maligne neoplazme, endokrina i metabolička oboljenja s poremećajima u prehrani te oboljenja respiratornog sustava. Također, zabilježen je i trend porasta oboljenja povezanih s upotrebom alkohola i to s 2 518 (stopa od 10,8/10.000 st.) u 2010. godini, na 2 827 oboljelih (stopa od 12,1/10.000 st.) u 2014. godini.

Posebno zabrinjava činjenica da je u FBiH 61 posto mladih potvrdilo konzumiranje alkohola tijekom života, od toga 71 posto dječaka i 53 posto djevojčica; pri čemu 50 posto mladih ljudi najčešće konzumira pivo, skoro 30 posto njih konzumira vino, a 20 posto njih konzumira žestoka alkoholna pića. Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik je u nekoliko navrata provodio akciju "Tajni kupac" tijekom koje je maloljetni volonter CEM-a u svim trgovačkim objektima u Travniku uspio kupiti alkoholna pića, iako je to zakonom zabranjeno.

Potaknut poražavajućim rezultatima navedene akcije, a kako bi utvrdio koliko državne institucije čine u svrhu suzbijanja prodaje i točenja alkohola maloljetnicima, CEM je proveo redovito istraživanje na razini Federacije BiH o broju poduzetnih inspekcijskih mjera u 2014. godini i izrečenih kazni trgovcima i trgovačkim objektima, zbog nepoštivanja odredbi Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH i broju poduzetih inspekcijskih mjera u 2014. godini, i izrečenih kazni ugostiteljima i ugostiteljskim objektima, zbog nepoštivanja odredbi Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH, koje zabranjuju prodaju i točenje alkohola maloljetnicima.

Organi nadležni za provođenje inspekcijskog nadzora u čak 5 županija i to Zeničko–dobojskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Posavskoj, Zapadnohercegovačkoj, kao i u Hercegbosanskoj nisu utvrdili povrede gore navedenih zakona, tj. njihovim inspekcijskim nadzorima trgovačkih i ugostiteljskih objekata konstatirana su uredna stanja, odnosno nisu izricane novčane kazne, ističu iz CEM-a

Sarajevska, Srednjobosanska, Tuzlanska i Unsko-sanska županija su dostavili brojčane podatke o kaznama, i to:

- SŽ - 2 prekršajna naloga zbog kršenja članka 10. st. 1. Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH i 3 prekršajna naloga zbog kršenja članka 13. st. 1 Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH

- SBŽ - 18 rješenja o otklanjanju nedostataka u vezi sa nadzorom nad primjenom spomenutih članaka spomenutih zakona

- TŽ - nakon 29 inspekcijskih nadzora u trgovačkim radnjama, zabilježena su 4 pregleda u kojima su konstatirani prekršaji, koji se odnose na članak 10. Zakona o unutarnjoj trgovini

- USŽ - 178 prekršajnih naloga tržišne i 132 naloga turističko-ugostiteljske inspekcije s tim što nije precizirano da se isti odnose na navedene članke spomenutih zakona.

Iz CEM-a navode kako Županijska uprava za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjske županije nije dostavila tražene podatke.

S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina potpisnica Konvencije o pravima djeteta, smatramo da su nadležni organi dužni više se posvetiti provedbi odredbi Konvencije, a koje se tiču zdravlja i zdravstvene zaštite, kao i zloupotrebe štetnih supstanci i usmjeriti svoje aktivnosti ka sustavnom rješavanju tog problema, kako taj problem ne bi i dalje bio prisutan i uništavao živote mladih ljudi, ali i svih pripadnika društva, ističu iz CEM-a.

Iz te organizacije pozivaju vlasnike trgovačkih i ugostiteljskih objekata i prodavače, posebno za vrijeme predstojećih blagdana, na poštivanje zakona i zakonskih odredbi koji se tiču njihove djelatnosti i prodaje/točenja alkohola maloljetnicima, kao i roditelje, škole, nadležne institucije i druge, da daju svoj doprinos u suzbijanju ovog problema, koji je u velikoj mjeri zahvatio naše društvo, kako ne bismo postali svjedoci novih tragedija prouzročenih uporabom alkohola.

CEM će i u budućnosti poduzimati mjere i aktivnosti kako bi upozorio društvo i ukazao na problem alkoholizma među mladima te u svrhu njegove prevencije i suzbijanja i na taj način nastojati smanjiti negativne utjecaje alkohola na ekonomski, zdravstveni i socijalni aspekt u društvu, po uzoru na zemlje Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close