Gay

Istospolni brakovi legalni u više od 20 zemalja

Od 20 zemalja u svijetu koje su legalizirale istospolne brakove 16 ih je iz Europe
Lifestyle / Flash | 05. 12. 2017. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istospolni brakovi, koje je u utorak odlukom ustavnog suda ozakonila i Austrija, legalizirani su u više od 20 zemalja svijeta, među kojima je 16 europskih.

Nizozemska je u travnju 2001. bila prva zemlja na svijetu koja je ozakonila istospolne brakove. Do danas je taj primjer slijedilo još 15 zemalja, Belgija, Španjolska, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Danska, Francuska, Velika Britanija (izuzev Sjeverne Irske), Irska, Finska, Malta, Njemačka i Austrija.

Još nekoliko zemalja prihvaća istospolna građanska partnerstva s nešto manjom razinom prava - Mađarska, Češka, Hrvatska, Italija, Grčka, Cipar, Švicarska, Estonija i Slovenija.

Većina zemalja u istočnoj Europi (Litva, Latvija, Poljska, Slovačka, Rumunjska, Bugarska) nema legaliziran nikakv oblik istospolnih zajednica, piše Hina.

U Amerikama je istospolni brak legaliziran prvo u Kanadi 2005., a zatim u Argentini, Urugvaju, Brazilu, Kolumbiji i SAD-u (odlukom vrhovnog suda koji je to pravo proširio na sve savezne države).

Čile i Kostarika imaju ozakonjena građanska partnerstva.

Na afričkom kontinentu, istospolni brak legalan je jedino u Južnoj Africi, a u tridesetak zemalja je homoseksualizam čak izvan zakona.

Na po tom pitanju vrlo represivnom Bliskom istoku, Izrael je sramežljivi izuzetak. Iako nije ilegalan, brak nije moguć jer formalno nema institucije koja bi ga proglasila, ali ga se priznaje ako je sklopljen u inozemstvu, piše Hina.

Ove godine je ustavni sud dopustio legalizaciju istospolnih brakova na Tajvanu, a Australija je u postupku legalizacije.

Novi Zeland je istospolne brakove i posvajanje djece ozakonio 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close