Donacija

Islamska zajednica djeci s autizmom poklonila vrijedan aparat

Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurana su putem Vakufske direkcije i Rijasetovog Ureda za društvenu brigu.
Lifestyle / Flash | 14. 08. 2020. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Islamska zajednica djeci s autizmom poklonila vrijedan aparat

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osigurala je sredstva Udruženju Mali svijet iz Lukavca za nabavku vrijednog aparata za profesionalan i adekvatan tretman djece s poteškoćama u razvoju, s posebnim fokusom na djecu s autizmom.

Udruženje Mali Svijet već deset godina svojim radom nastoji odgovoriti na specifične potrebe ove grupe djece, te im omogućiti što lakše savladavanje svakodnevnih prepreka i poteškoća s kojima se suočavaju.

Islamska zajednica je prepoznala napore ovog udruženja i osigurala sredstva za nabavku neurofeedback aparata, kako bi njihovi korisnici dobili potreban tretman.

Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurana su putem Vakufske direkcije i Rijasetovog Ureda za društvenu brigu.

''Vakufska direkcija je u konsultaciji s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem odlučila donirati potrebna sredstva iz vakufskih prihoda za nabavku ovog aparata, čime je Islamska zajednica još jednom pokazala da ima osjećaj za najosjetljivije kategorije u našem društvu'', izjavio je za Agenciju MINA direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Predsjednica Udruženja Mali svijet Amra Fatušić istaknula je da će nabavkom neurofeedback aparata Centar biti u mogućnosti svojim korisnicima pružiti punu podršku ovom terapijskom tehnikom.

''Neurofeedback je postupan proces učenja koji iskorištava sposobnost mozga da se samostalno regulira i traži ravnotežu. Istraživanja pokazuju da ova vrsta treninga povećava plastičnost mozga, što djeci daje bolju sposobnost rješavanja fizičkih i emocionalnih poteškoća i omogućava im da iskoriste svoj puni potencijal'', izjavila je Fatušić.

Ovo udruženje svakodnevno nastoji da inovativnim rješenjima dodatno olakša život ranjive djece i njihovih roditelja. Zbog sve većeg broja djece kojima je potreban tretman, Centar, unatoč maksimalnim naporima, nije u mogućnosti primiti svu djecu na tretman.

Rukovoditelj Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović je izrazio nadu da će ova donacija doprinijeti poboljšanju rada udruženja, ali i općeg razvoja i napretka djece.

''Drago nam je da smo i ovaj put dio pozitivne priče. Nadamo se da će neurofeedback aparat olakšati život djeci i njihovim roditeljima, što je ustvari sastavni dio misije Islamske zajednice'', kazao je Malanović.

Trenutno 110 djece s razvojnim teškoćama prima tretman u okviru rada Udruženja Mali svijet. Zbog velikog broja djece, terapiju neurofeedbecka nije moguće realizirati prema protokolu tretmana, pa se na toj terapijskoj tehnici oformila lista čekanja, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close