Svi imaju stav

Intervju Meghan i Harryja već utječe na javni diskurs

Meghan Markle se odmalena zna boriti za ono što joj je važno i ustrajno radi na promjeni diskursa u društvu
Lifestyle / Flash | 11. 03. 2021. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je izjavio da ne vjeruje da je Meghan u Buckinghamskoj palači bila suicidalna i dramatično izašao usred live showa, Piers Morgan više nije voditelj jutarnjeg showa 'Good Morning Britain'

Pri odlasku iz kraljevske obitelji i osnivanju vlastite produkcijske kuće, Meghan i Harry redovito su isticali koliko im je važna tema mentalnog zdravlja. A da je i sama Meghan iskusila vrlo mračne epizode za vrijeme života u kraljevskoj obitelji otkrili smo u nedavnom intervjuu s Oprah, u kojem je Meghan priznala da je imala suicidalne misli, ali da su joj pripadnici kraljevske obitelji kojima se povjerila, odbili pomoći. Takve su, kao i izjave o rasizmu neimenovanih članova kraljevske obitelji, potaknule brojne rasprave na internetu i komentare u medijima, a jedan od najglasnijih, kao i obično, bio je britanski voditelj Piers Morgan, piše Elle.hr. U jutarnjem showu Good Morning Britain demonstrativno je izašao iz studija usred live showa, nakon razmirice s kolegom, koji je stao u Meghaninu obranu.

Meghan Markle tj. njezin tim uložio je žalbu ITV-u, no nisu bili jedini. Preko 41,000 gledatelja imalo je pritužbe na tu emisiju, više nego na ijedan drugi sadržaj u posljednjih 15 godina. Uzevši takvo javno mnijenje u obzir, ali i činjenicu da ta medijska kuća surađuje s humanitarnim organizacijama poput Mind, kojima je glavni cilj briga o mentalnom zdravlju, te potiču kampanju ITV-a ‘Get Britain Talking’ o mentalnom zdravlju, ne šokira činjenica da je Piers Morgan ostao bez svoje voditeljske pozicije. Nakon cijele kontroverze ponudio je samo mlaku ispriku u kojoj kaže da nije na njemu da procjenjuje je li bila suicidalna ili ne.

Ovo nije prvi put da je Meghan Markle potaknula stvarne promjene: još kao 11-godišnjakinja uputila je pismo proizvođaču deterdženata zbog seksističke reklame koja kaže da se ‘žene diljem Amerike bore s masnim tavama’. ‘Mislim da nije u redu da djeca odrastaju misleći da mama mora sve raditi.’, napisala je Meghan i dodala: ‘Biste li mogli promijeniti reklamu u ‘Ljudi diljem Amerike’?’, a proizvođači su je doista i poslušali i reklamu prema tome promijenili. Čini se da se Meghan Markle odmalena zna izboriti za ono što joj je važno i ustrajno radi na promjeni diskursa u društvu, bilo da se radi o seksističkim stereotipima ili destigmatizaciji mentalnog zdravlja, piše Elle.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close