Impatient Virgin II

U Jadranu pronađeni ostaci američkog bombardera

Nakon 76 godina, u moru pored otoka Vis, na dubini od gotovo stotinu metara, pronađeni su ostaci savezničkog bombardera Impatient Virgin II.
Lifestyle / Flash | 08. 08. 2020. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HRT / Ostaci potopljenog bombardera

Nakon 76 godina, u moru pored otoka Vis, na dubini od gotovo stotinu metara, pronađeni su ostaci savezničkog bombardera Impatient Virgin II.

Istraživačkoj posadi Ronilačkog centra Manta iz Komiže koja je zaslužna za ovaj pronalazak, lani je u ovome dijelu akvatorija već pronašla olupinu sličnog aviona.

''Da, to mi je izazov, biti prvi koji će taknuti, u biti ne diram, nego sam prvi koji gledam, nakon mnogo, mnogo vremena, 100, 80 godina. I kad ste taj prvi, to je poseban dar u životu'', rekao je za HRT Tom Baier, njemački podvodni istraživač.

Dio posade pored bombardera

HRT koji je izvijestio o ovome pronalasku piše kako se radi o bombarderu B17, zanimljiva imena koji je potonuo u lipnju 1944., nakon 34 akcije bombardiranja. Ostaci su mu nedaleko od još jednog B24, imena Organized Confusion, koji je lani otkrila ista družina.

''Do sad smo našli dva aviona na Svecu, dva aviona na Biševu, dakle pet aviona, kaže se da ih je palo 27 i još jedan je pronađen. Pet, šest, sedam - ostalo ih je još 20, znači imamo još vremena da se viđamo'', kazao je Lorenz Marković, Ronilački centar Manta, Komiža.

Video prilog HRT-a

Kopirati
Drag cursor here to close