Savjeti

Imate živo božićno drvce? Ovo trebate znati

Božićno drvce u posudi trebalo bi biti zdravo i dobro razvijeno i ako uspiješ provjeri kakav je korijen.
Lifestyle / Flash | 22. 12. 2017. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvca koja se prije Božića prodaju u posudama najčešće su smreke ili jele, rjeđe borovi. Ipak u rasadnicima možete naći i druge četinjače koje su jednako prikladne za ukrašavanje, ali i za sadnju u vrtu. Božićno drvce u posudi trebalo bi biti zdravo i dobro razvijeno i ako uspiješ provjeri kakav je korijen.

Ako je smreka ili jela neposredno prije prodaje izvađena iz zemlje i ugurana u lonac, vidjet ćete  samo snažno  glavno korijenje , a sitnog vlaknastog korijena bit će vrlo malo. Takvo se drvce može osušiti nakon što ga posadiš, piše Zdrava krava.hr.

Također ne pretjerujte u veličini. Želiš li zadržati drvce u posudi do sljedećeg Božića, biraj patuljaste spororastuće sorte četinjača. Naime, većina crnogoričnih stabala brzo raste, pa može prerasti posudu, a čak i zasjeniti vrt ako ih ondje posadiš.

Živo drvce u posudi preporučljivo je prije unošenja u kuću nekoliko dana držati u negrijanoj garaži, zimskom vrtu ili sličnom mjestu da se privikne promjenu temperature. Ondje bi trebalo stajati i nakon blagdana, prije sadnje u vrtu.

U kući drvce ne bi trebalo stajati dulje od desetak dana, a najbolje ga je smjestiti dalje od izvora topline (idealna temperatura je 15 do 18 stupnjeva). Izložena visokoj temperaturi biljka bi mogla prekinuti period mirovanja i pustiti izbojke koji će se lako smrznuti nakon iznošenja iz kuće.


Kopirati
Drag cursor here to close