Uskrs

Imamo ideje: Bojanje jaja namirnicama iz kuhinje

Svake godine djeca i odrasli tradicionalno širom svijeta boje jaja na različite načine, te svojim idejama zadivljuju mnoge.
Lifestyle / Flash | 23. 03. 2024. u 18:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskrs je zasigurno jedan od omiljenih praznika mnogih, kako zbog lijepog vremena, bogate trpeze i običaja koji okupljaju obitelj u domu, tako i zbog šarenih jaja koja ukrase svačiji dom. Bojanje jaja je jedna od najpoznatijih uskršnjih tradicija širom svijeta.

Svake godine djeca i odrasli tradicionalno širom svijeta boje jaja na različite načine, te svojim idejama zadivljuju mnoge. Međutim, dekoriranje uskršnje trpeze zna biti dosta dugačak, skup i kompliciran proces. Umjetne boje za jaja i dekorativni materijali mogu biti preskupi.

Naše kuhinje su prepune prirodnih boja za farbanje uskršnjih jaja. Namirnice poput crvenog kupusa i luka pretvorit će obična bijela jaja u prava mala remek-djela. Većina prirodnih boja koristi se tako što odabrane namirnice treba kuhati zajedno sa jajima i ostaviti da se sve zajedno ohladi. Što jaja budu duže u obojenoj tečnosti, to će boja biti intenzivnija.

Farbanje jaja crvenim vinom

Bojenje jaja crvenim vinom je najjednostavniji proces, a rezultat koji dobiješ je zaista savršen. Naime, sve što treba da uradiš je da skuhaš jaja u crvenom vinu. Kada su skuhana do kraja, lonac pomjeri sa vatre i ostavi da sve zajedno odstoji preko noći.

Sutradan, jaja izvadi iz vina, operi, te posluži. Zbog tamne boje ovog alkoholnog pića, jaja će postati tamno ljubičasta, a zbog oslobađanja šećera i kristala iz vina, po sebi će imati predivne šljokice, koje se najbolje vide na dnevnoj svjetlosti.

Foto: Zdravija.com / Sjajan rezultat

Farbanje lukovinom

Ukrašavanje jaja lukovinom za Uskrs je jedno od najstarijih ali i najzdravijih načina ukrašavanja. Sve što treba da uradiš je da uzmeš vanjske listove crvenog luka te ih zajedno sa jajima staviš u vodu za kuhanje. Zahvaljujući boji koju pušta luk, jaja će poprimiti predivnu crvenu nijansu.

Međutim, ako si među onima koji vole detalje, onda treba da u svojoj bašti ubereš koji list djeteline ili bilo koje ukrasne trave, te ih pažljivo obložiš na jaja, a potom obmotaš jaja prozirnom najlon čarapom. Na taj način ćeš dobiti predivne šare bež boje.

Ovaj tradicionalni način bojenja jaja za Usrks će ti sigurno vratiti uspomene na srećno djetinjstvo, a sigurno ćeš se prisjetiti kako je to tvoja baka radila na ovaj sretan praznik. Takve uspomene ćeš ovom tradicionalnom tehnikom bojenja prenijeti i svojoj djeci koja će sigurno uživati u ovom kreativnom procesu.

Foto: Zdravija.com / Jaja spremna za bojanje

Bojanje voćnim sokovima

Jaja je moguće obojati u prirodnim voćnim sokovima. Evo koje boje možeš dobiti na koji način:

Pink boja – kuhanje jaja u soku od cvekle i borovnice

Jarko crvena boja – sok od višanja zajedno sa višnjama iz konzerve.

Tirkizna boja – kuhanje jaja sa ljubičastim kupusom (prema riječima jedne naše čitateljke, dobićete savršenu prirodnu tirkiznu boju)

Farbanje jaja kurkumom

Ukoliko su ti dosadile crvene nijanse, te bi voljela da dodaš veselije boje u svoju uskršnju korpicu, onda je ova metoda idealna za tebe. Sve što treba da uradiš je da staviš jaja da se kuhaju, a potom u vodu dodaš sedam kašika kurkume ili šafrana, kao i dvije kašike bijelog sirćeta.

Nakon kuhanja, ostavi jaja da odstoje u toj vodi nekoliko sati, ili preko noći. Jaja će poprimiti jarko žutu boju, iako nisi koristila nikakve umjetne boje.

Foto: Zdravija.com / Žuto jaje

Bojanje jaja kavom

Bojenje jaja u smeđu boju nikada nije bilo jednostavnije. Sve što ti treba je dvije kašike domaće mljevene kave, jedna džezva skuhane kafe kao i malo bijelog sirćeta. Položi jaja u ovu smjesu i kuhaj dok ne poprime predivnu smeđu nijansu.

Kopirati
Drag cursor here to close