Po prvi put

I u Mostaru obilježen ’Dan sjećanja na stradanje žena u ratu’

Lifestyle / Flash | 08. 12. 2015. u 10:50 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivistice udruge 'Žena BiH', u okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodnozasnovanog nasilja, obilježile su u Mostaru, 'Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini'.

''Ovom ulično akcijom, u kojoj ćemo djijeliti promotivni materijal naše Udruge, želimo da se žene koje su stradale u ratu ne zaborave. Te žene su toliko uložile u u trajni mir i toliko su izgubile svojih voljenih a malo se o tome priča'',, rekla je za Bljesak.info Amra Selimić, ispred organizacije 'Žena BiH' te dodala kako je 8. prosinac, prošle godine pred bh. parlamentom, usvojen kao datum obilježavanja 'Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini'.

Uz Mostar, ovaj dan će se uličnim akcijama i drugim manifestacijama, obilježiti i u drugim bh. gradovima gdje će aktivistice 11 ženskih nevladinih organizacija podsjetiti na različite oblike stradanja žena tijekom rata u našoj zemlji.

Podsjećamo, inicijativa za utvrđivanje Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH pokrenuta je krajem rujna 2014. godine, da bi se umanjila isključenost žena u procesima memorijalizacije ratnih stradanja u BiH u razdoblju 1992-1995 i unaprijedilo vrednovanje ženskih iskustava, doprinosa i stradanja u procesu oblikovanja zajedničke kulture sjećanja.

Inicijativu su podržale organizacije: „Glas žene“ iz Bihaća, Fondacija „Udružene žene“ iz Banjaluke, Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova, Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Fondacija CURE iz Sarajeva, „Žena BiH“ iz Mostara, Udruženje žena „Most“ iz Višegrada, „Forum žena“ iz Bratunca i Udruženje građana „Budućnost“ iz Modriče.

Kopirati
Drag cursor here to close