Utjecajnici

I influencerima tijekom pandemije je teško

Postavlja se pitanje jesmo li se zasitili influencera i kako će ova industrija funkcionirati u budućnosti?
Lifestyle / Flash | 17. 04. 2020. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U doba pandemije ljude jednostavno nije briga za influencere i to što imaju za reći. Vjerojatno ste primijetili da čak i velike filmske i glazbene zvijezde često nailaze na kritiku javnosti jer u ovim neizvjesnim vremenima nitko ne želi slušati žalopojke bogataša koji u svojim vilama nariču nad svojom sudbinom i život u raskoši uspoređuju sa zatvorom, javlja Index.

To je daleko gore u slučaju influencera koji prečesto nemaju savjetnike koji bi im sugerirali vrstu sadržaja najprikladniju trenutnoj situaciji. Neki od njih pokušavaju očuvati relevantnost i objavljivati sadržaj povezan s pandemijom, drugi daju savjete, a treći nastavljaju po starom i trude se prodati besmislice svojih sponzora. 

Korištenje influencera moglo bi se negativno odraziti i na brendove koji ih angažiraju, a ne smijemo zaboraviti ni to da su javnost i mediji u mjesecima prije početka pandemije postali nenaklonjeni brojnim influencerima i njihovim nepromišljenim potezima.

Jesmo li se zasitili influencera?

Postavlja se pitanje jesmo li se zasitili influencera i kako će ova industrija funkcionirati u budućnosti?

Novinari Vicea razgovarali su s britanskim influencerima i svi su priznali da su poslovi gotovo u potpunosti nestali otkako je sve ovo počelo.

"Ništa novo ne dolazi. Projekti koje smo pripremali ili čak i dogovorili odgođeni su, ali neki me brendovi i dalje plaćaju, ali to je rijetkost. Ljudi gube tisuće i tisuće funti", govori Hannah Louise.

Problem je i to da je početak godine i inače slabo vrijeme za zaradu zbog budžeta oglašivača koji se potroše za Božić, a ovo što se događa malo je tko mogao predvidjeti pa su mnogi u izuzetno lošoj situaciji. Brendovima nisu presudni, nitko ne zna što se događa, a počeo je i sukob između samih influencera.

Naime, oni manje popularni drastično su spustili cijene do kraja godine dok oni na vrhu to nisu spremni učiniti i pada im cijena. Konkurencija je nemilosrdnija nego ikad prije.

Nekima je sve ovo palo teže

Iako su svi podjednako pogođeni, postoje neki kojima je pandemija pala još teže. Radi se o travel influencerima koji se ne mogu maknuti iz dvorišta, a kamo li otputiti se na neku egzotičnu lokaciju. Njihovi oglašivači jednostavno nemaju potrebu za njima jer nitko nigdje ne putuje i nemaju potrebe reklamirati se.

Nema putovanja na egzotične otoke, luksuzna odmarališta niti top destinacije, a kako stvari stoje, tako će biti do kraja godine. Neki od njih razmišljaju da potpuno promijene priču i pronađu nove teme. I to nije slučaj samo s "putnicima", već svima koji više nisu sigurni što prolazi, a što ne. To je razlog i zašto su mnogi osjetno smanjili broj objava.

Drugi su pak izuzetno optimistični i očekuju da će sve ovo možda promijeniti tip sadržaja i pristup, ali da će u konačnici rezultirati nastavkom suradnje s brendovima. Radi se o tzv. "efekt ruža za usne", ideji da jeftiniji proizvodi i dalje prolaze, neovisno o situaciji jer jeftiniji proizvodi nastavljaju biti traženi u razdobljima ekonomske nestabilnosti. Luksuzni brendovi mogli bi nastradati.

S druge strane, online kupnja je u porastu pa neki koriste i tu situaciju kako bi se održali na površini, a dobro prolaze i influenceri koji su bazirani na promoviranju knjiga. Oni nisu pretjerano osjetili ovu situaciju i tvrde da je jedina misija činiti svoj sadržaj što vedrijim.

Također, influenceri su počeli kalkulirati i mnogi od njih nisu sigurni trebaju li ovaj posao pretvoriti u svoj primarni izvor zarade.

Razlog za optimizam postoji

Ipak, nije sve tako crno.

Proizvodi koji će preko ljeta doživjeti eksploziju popularnosti su alkoholna pića i mnogi se od njih spajaju s influencerima kako bi došli do što većeg broja kupaca. Štoviše, velike kampanja bit će preskupe, a angažman manjeg broja influencera mnogima će biti najučinkovitiji i najisplativiji vid reklamiranja.

Mnogi će se morati prilagoditi novonastaloj situaciji, a pandemija će možda iz korijena promijeniti određene aspekte ovog posla, piše Index.

Ono što se ne smije zaboraviti jest da njihovi sljedbenici i dalje u svemu traže bijeg od stvarnosti ili barem privid da se ništa nije promijenilo pa mnogi vjeruju da je najbolji način nastaviti kao da se ništa nije promijenilo. Naravno, treba biti razuman, suosjećajan i pripaziti na tip sadržaja koji se objavljuje, ali ljudima treba nešto što će im misli skrenuti s mračnih tema, a to je jedan od razloga zašto mnogi i prate ove profile.

Kopirati
Drag cursor here to close