FHMZ

I dalje traje epizoda povećanog zagađenja zraka

Lifestyle / Flash | 22. 12. 2016. u 09:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dalje traje epizoda povećanog zagađenja zraka na području većeg broja gradova Federacije Bosne i Hercegovine. Zagađenje zraka je najizraženije u kotlinama u kojima su smješteni neki od najvećih gradova i industrijskih centara.

Na svim mjernim mjestima u Federaciji BiH zabilježena su prekoračenja srednje dnevne granične vrijednosti (>50 ug/m3) za koncentracije lebdećih čestica u zraku. Najviše koncentracije su mjerene u Sarajevu (>350 ug/m3).

Visoke koncentracije su i u ostalim gradovima. U Zenici srednja dnevna koncentracija je iznosila je 138 ug/m3, Goraždu oko 100, a na mjernim mjestima u tuzlanskoj županiji vrijednosti prašine su nešto niže nego je bio slučaj prošlog tjedna ali su i dalje visoke. U Zenici , Živinicama i Lukavcu su jučer izmjerene, osim lebdećih čestica, i prekomjerne koncentracije sumpor-dioksida.

U sljedećim se danima ne očekuju značajne promjene meteoroloških uvjeta koji bi uvjetovali poboljšanje stanja kvaliteta zraka. Opće stanje kvaliteta zraka je izuzetno nepovoljno, tim više što u pojedinim gradovima ova epizoda zagađenja traje sa vrlo kratkim prekidima već gotovo mjesec i po dana. Ovakvo stanje je izuzetno nepovoljno po zdravlje građana jer dugoročna izloženost povišenim koncentracijama lebdećih čestica može izazvati i ozbiljne zdravstvene posljedice.

Zdravstvene institucije su nadležne za izdavanje obavijesti i savjeta građanima o ovom pitanju kao i upute o ponašanju građana u ovakvim situacijama.

Županijska okolišna ministarstva i općinske službe su nadležne za poduzimanje koraka i mjera za smanjenje zagađenja zraka u cilju zaštite zdravlja svojih građana, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close