Čapljina

Hutovo Blato: Ornitolozi i lovci zbog hladnoće hranili ptice močvarice

Lifestyle / Flash | 01. 02. 2017. u 15:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nesvakidašnji zimski ambijent početkom druge polovine siječnja potaknuo je čapljinske lovce, članove Lovačkog društva “Galeb” i članove Ornitološke udruge “Čaplja”, da priskoče u pomoć pticama močvaricama.

Podsjećamo, desetak dana u siječnju u potpunosti je bio zamrznut tok rijeke Bregave, zatim oko 90 posto Svitavskog jezera, veliki dio jezera u tzv. Gornjem blatu – Škrka, Jelen, Drijen…

Ogromna jata ptica močvarica, u prvom redu sa Svitavskog jezera, oko 20.000 jedinki, krenula su u potragu za hranom na obližnje nezaleđene rijeke, posebno Neretvu, nezaleđena jezera ili njihove dijelove, te najviše na ušće Neretve u Jadransko more.

Uprava Lovačkog društva “Galeb” i Ornitološka udruga “Čapljina” angažirale su se na postavljanju hranilica, prvenstveno na nezaleđenoj rijeci Krupi, koja vode Hutovog blata vodi u Neretvu, pa močvari Stremen u Gabeoskom polju…

Iako na takav zimski ugođaj u mediteranskoj Hercegovini nisu navikli čapljinski lovci i ornitolozi, nastojali su pomoći pticama koje su zbog zaleđene vodene površine ostale bez hrane, piše Vecernji.ba. Postavljane su u prvom redu hranilice za patke.

Zdravko Pranić, tajnik Lovačkoga društva “Galeb”, i Josip Vekić iz udruge “Čaplja” ističu kako su zadovoljni poduzetim mjerama i naglašavaju da bi se ubuduće za moguće slične slučajeve trebalo unaprijed pripremiti.

Uglavnom, ovogodišnje zamrzavanje velikih vodenih površina za mediteransku Hercegovinu bilo je pravo iznenađenje, kako za ljude tako još više za ptice močvarice.

Kopirati
Drag cursor here to close