Izlet za građanstvo

HPD Prenj vas poziva na pohod Napoleonovim putem Ston - Ponikve

HPD Prenj 1933 Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira izlet za građanstvo pohod Napoleonovim putem Ston- Ponikve.
Lifestyle / Flash | 29. 10. 2018. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HPD Prenj 1933 Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira izlet za građanstvo  pohod Napoleonovim putem Ston- Ponikve

Prošetat ćemo Napoleonovim putem dionicom Ston – Gornje Sel, Ponikve u dužini od 7 km ravnog do srednjeg uspona. Šetnja traje cca 3 h (u jednom smjeru) a započinje iz Stona cestom uz Solanu do Sumića mosta gdje ćete dobiti prve podatke o Napoleonovoj cesti na info tabli. Na trasi se nalazi nekoliko važnih ranih sakralnih spomenika, među njima ranokršćanska crkva sv. Mandaljene, ranosrednjovjekovna crkva sv. Mihovila iste ćemo obići, i kratko se zadržati  uz nekoliko rečenica (Vodiča) o povijesti  o svake od tih.  Uživati ćete u prirodnim i kulturnim znamenitostima, udaljeni od suvremene svakodnevnice.

Krajnji cilj je crkva Bl. Dj. Marije (Mala Gospa) koja je građena u 17. st. u baroknom stilu, na što upućuje uklesana godina na rozeti iznad ulaznih vrata, a posvećena je Gospinu rođenju. Uz crkvu se nalazi nekropola iz 15. st. Tu ćemo odmoriti i okrijepiti se hranom iz ruksaka.

Povratak do Stona je istom stazom.

Po povratku  u Ston planirano je druženje u nekom od kafića. Također,  postoji mogućnost za one koji žele obilaska Stonske solane cijena ulaza je 15 kuna po osobi  i nije uračunata u cijenu izleta. Prilikom davanja akontacije potrebno se izjasniti, da li ste za obilazak Stonske solane, budući da je obilazak iste potrebno prije najaviti.  Povratak u Mostar je u večernjim satima.

Povijesni kontekst

Francuski vojskovođa Napoleon vladao je Dalmacijom od 1806. do 1814. godine. Njegovim imenom nazvane su ceste kojima se povezivala Dalmacija s krajevima udaljenim od Jadranskog mora.

Napoleonov put na Pelješcu proteže se od Stona jugoistočno od Orebića i Vignja na sjeverozapadu poluotoka. Taj filijalni pravac francuske ceste uzduž istočne obale Jadranskog mora dug je 61.364 metra. Strateška nužnost pelješkog puta predodređena je potpunom inferiornošću Francuza na Jadranu, kojim u to vrijeme vladaju njihovi neprijatelji Englezi i Rusi.

Put je građen etapno, a izgradnja je nastavljena i pod austrijskom vlašću, kada su povezana sva veća mjesta na poluotoku. Pored francuske vojske u gradnji je bilo prisiljeno sudjelovati i lokalno stanovništvo, pa su zamjetne znatne razlike u načinu i kvaliteti gradnje pojedinih dionica. Francuski put na Pelješcu jedno je od rijetkih preostalih svjedočanstava iz razdoblja na dubrovačkom području.

Trasa je zbog strateških razloga tako položena da nerijetko prolazi nepristupačne gorske predjele, otkud se pružaju atraktivne vizure, što omogućuju potpuno nov doživljaj prostora. Napoleonov put na Pelješcu prolazi u neposrednoj blizini 48 manje poznatih lokaliteta iznimnog spomeničkog značaja, čija se datacija kreće u rasponu od pretpovijesti do 19. stoljeća.

Budući da Napoleonski put prolazi gotovo čitavom dužinom poluotoka, mnoga nalazišta neminovno se nalaze na samoj trasi puta ili u njenoj blizini. U okolici Stona nalazi se nekoliko važnih ranih sakralnih spomenika, među njima ranokršćanska crkva sv. Mandaljene ranosrednjovjekovna crkva sv. Mihovila. Pod vrhom grebena koji odvaja Stonsko polje od Ponikava smještena je špilja Gudnja, višeslojno pretpovijesno nalazište koje pokriva razdoblje od 6.og tisućljeća prije Krista do brončanog doba.

Polazak je planiran u nedjelju 11.11.2018. godine točno u 6:00 sati ispred stadiona Zrinjski, ispod velikih stepenica (planirajte doći 10-tak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme). Vožnja do mjesta početka pohoda, je minimalno 1 h i 30 min, u jednom smjeru, naravno ovisi i o zadržavanju na granicama.

Cijena izleta je 20 KM za članove planinarskih društva uz predočenje ovjerene planinarske iskaznice za tekuću godinu, a 25 KM za ostale sudionike. Krajnji rok za prijavu i uplatu akontacije 15KM  je srijeda 8.11.  ( sastanak društva). U slučaju odustajanja od izleta akontacija se ne vraća. Cijena uključuje prijevoz do Stona  i nazad, te troškove organizacije i vođenja izleta.

Prijave i informacije voditelju izleta  Danijelu  na broj 063/363- 607.

HPD Prenj 1933 Mostar i Stanica planinarskih vodiča Mostar zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu te vremenskim prilikama. Također zadržavaju pravo procjene kondicije i sposobnosti pojedinih sudionika uzleta. Svi sudionici sudjeluju na osobnu odgovornost, te su dužni pridržavati se uputa vodiča, priopćeno je.

NAPOMENA:  Obvezna oprema podrazumijeva prikladnu obuću tj planinarske cipele/gojzerice ili čvrste tenisice/cipele (NE nešto tipa „starki“), topliju odjeću, vjetrovku/jaknu, kapu i rukavice, te rezervnu presvlaku. Hrana je iz ruksaka, a treba ponijeti minimalno 2 l vode. Svatko nosi svoje smeće sa sobom, jer ga, naravno, nije ga dozvoljeno ostavljati u prirodi!

Kopirati
Drag cursor here to close