Izlet

''HPD Prenj 1933'' vas poziva na uspon na Kamešnicu i Cincar

Kamečnica i Cincar su destinacije na koje vas idući vikend vodi HPD Prenj 1933
Lifestyle / Flash | 03. 10. 2017. u 18:56 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Idući vikend, 7. i 8. listopada HPD Prenj 1933 organizira izlet na dvije prekrasne planine kod Livna: Kamešnicu i Cincar.

Kamešnica je nastavak Dinarskog lanca planina s najvišim vrhom Konj na 1856 mnv bogata brojnim ljekovitim biljkama. Najviši vrh Cincara na 2006 mnv se izdiže nad prostranom krškom visoravni “Krug” koja je pokrivena vrtačama i drugim krškim oblicima na kojima obitavaju divlji konji.

Polazak iz Mostara je u subotu 07. listopada u 06.00 ispred stadiona Zrinjski. Do polazne točke (selo Podgradina) za uspon na Kamešnicu ima cca 2 sata vožnje. Polazi se sa seoskog izvora na 736 mnv finom šumovitom stazom do planinarske kuće “Pešino vrilo” koja je na pola puta i ima izvor pitke vode. Dalje se izlazi iz šume i nastavlja do vrha Konj na 1856 mnv. Ukupna duljina staze je 3,5 – 4 sata u jednom smjeru.

''Nakon silaska s Kamešnice idemo do Livna gdje možemo svratiti na piće ili večeru. Večeru možemo dogovoriti i u planinarskom domu Kruzi na Cincaru. Iz grada vodi 12 km makadamski put cca nekih 45 min vožnje do doma koji je na 1265 mnv. Ovim putem se prije par dana dolazilo i malim autima, tako da se nadamo da ga kiše neće pokvariti u međuvremenu. Dom je komforan i ima sve potrebno, a za spavanje je potrebno ponijeti vreću'', navodi se u priopćenju HPD Prenja.

Ujutro, 8. listopada u 08.00 svi planinari polaze na vrh Cincara. Staza od cca 3 sata hoda vodi preko livada i vrtača kroz šumu, preko grebena do vrha.

''Pri silasku, ako budemo imali sreće, možemo sresti divlje konje koji žive na ovom teritoriju. Povratak u dom je planiran oko 15.00 sati. Zatim slijedi povratak u Livno ili ovisno o zainteresiranosti kandidata posjeta Eco selu Grabovica koje je na obalama Buškog jezera. Povratak u Mostar je planiran u nedjelju u večernjim satima. Cijena izleta je 30 KM što uključuje noćenje u domu i prijevoz. Prijave i uplate akontacije od 20 KM su do srijede 04.10. na sastanku društva. Svi zainteresirani se trebaju javiti Bernardi na broj 063/388-183'', napisao je HPD Prenj.

Kopirati
Drag cursor here to close