HPD Prenj 1933

Planinarski izlet: Posjetite selo dinarskih gorštaka

Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na 1.495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine.
Lifestyle / Flash | 06. 09. 2019. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko planinarsko društvo Prenj 1933 iz Mostara u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar u nedjelju, 22. rujna 2019. godine, organizira izlet na Lukomir.

Lukomir je planinsko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice na 1.495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine.

''Lukomir je poput živog etno muzeja, u kojem se prakticiraju običaji nomadskih plemena i živi tradicionalnim načinom života dinarskih gorštaka. Bitan je dio povijesnog, kulturnog, arhitektonskog i ambijentalnog naslijeđa BiH, a stećci raštrkani oko sela govore da je ono bilo naseljeno još u 14. i 15. stoljeću. Selo je jedinstveno po kamenim kućama prekrivenim hrastovom, jelovom i bukovom šimlom.

S vidikovaca iznad sela pogled se pruža na vijenac planine Visočice, koja se obrušava u 800 metara dubok kanjon rijeke Rakitnice, najdublji u Europi nakon kanjona Tare'', navode iz HPD Prednj 1933.

Video: Lukomir - The Last Bosnian Village

PLAN IZLETA: 
6:00 – polazak ispred stadiona Zrinjski, Mostar
9:20 – dolazak do mosta prije Umoljana, polazak za Lukomir
13:30 – dolazak na Lukomir (sat i pol vremena odmora i uživanja u pogledu)
15:00 – polazak s Lukomira
19:00 – dolazak na polaznu točku, polazak za Mostar
22:00 – dolazak u Mostar, stadion Zrinjski

Tura je kondicijski srednje zahtjevna jer podrazumijeva ukupno osam sati hodanja i prijeđenih 18 kilometara.

Cijena izleta je 25 KM za članove HPD Prenj 1933 ili bilo kojeg drugog planinarskog društva, a 30 KM za ostale građane. Cijena uključuje prijevoz do mosta prije Umoljana i nazad, vodiče i organizaciju izleta.

Prijave i uplata akontacije od 15 KM najkasnije do 18. rujna 2019. (srijeda sastanak društva). U slučaju odustajanja od izleta akontacija se ne vraća.

Svi koji su zainteresirani za izlet mogu se javiti organizatorici Bernardi na broj 063/388-183.

Oprema: Sa sobom ponijeti obveznu opremu koja podrazumijeva planinarske gojzerice, vjetrovku, kapu i rukavice, dvije rezervne majice za presvlak. Ponijeti 1,5-2 litra vode (voda se može natočiti na početku staze i u Lukomiru). Pored osnovne opreme, potrebno je ponijeti i dobro raspoloženje.

NAPOMENA:
Vodič zadržava pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu te vremenskim prilikama. Također, zadržava pravo procjene kondicije i sposobnosti pojedinih sudionika izleta. Svi sudionici sudjeluju na osobnu odgovornost te su dužni pridržavati se uputa vodiča.

Kopirati
Drag cursor here to close