Uspon na sv. Iliju

HPD Prenj 1933 Mostar organizira izlet na Sniježnicu

Sniježnica je najviša planina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ime je dobila zbog snijega koji se na vrhovima zadržavao i do kraja travnja, a po dubokim škrapama i duže.
Lifestyle / Flash | 09. 10. 2018. u 10:37 Bljesak.info
Kopirati

HPD Prenj 1933 Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar organizira izlet na planinu Sniježnicu, vrh Sveti Ilija (1234 mnv) u nedjelju 14.10.2018.god.

Sniježnica je najviša planina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ime je dobila zbog snijega koji se na vrhovima zadržavao i do kraja travnja, a po dubokim škrapama i duže.

Sv. Ilija je najviši vrh gorskog grebena Sniježnica i sa svojih 1234 metara nadmorske visine, najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Malo istočnije od vrha nalazi se kapelica sv. Ilije gromovnika po kojoj je vrh dobio ime.

Ishodište za uspon na Sniježnicu je selo Mihanići, koje se nalazi u podnožju planine. Autobus nas ostavlja na proširenju, te krećemo stazom kroz selo koja je markirana i označena. Nakon nekih sat i po, stižemo do osamljenog sela, Kuna Konavoska (690 mnv). Od Kune do vrha Sniježnice ima uzbrdo otprilike 2 sata laganog hoda po makadamskoj i kamenoj stazi iz doba Austrougarske, piše

Sa najvišeg vrha juga Hrvatske, lijepo se vidi Konavosko polje i dubrovačka zračna luka u Čilipima. Vidik se dalje širi na otoke dubrovačkog arhipelaga Elafite, Mljet, Korčulu, Lastovo i poluotok Pelješac, na bosansko-hercegovačke visoke planine Čvrsnicu, Prenj, Velež, te na crnogorske planine Durmitor, Orjen, Subru i Lovćen.

Polazak je planiran u nedjelju 14.10.2018. godine točno u 05:00 ispred stadiona Zrinjski, ispod velikih stepenica (planirajte doći 10-tak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme). Vožnja do mjesta početka planinarenja, je minimalno 3h, naravno ovisi i o zadržavanju na granici.

Uspon na vrh Sveti Ilija, od Mihanića, traje cca 3 h 30 min (u jednom smjeru); povratak je istom stazom. Staza nije zahtjevna, ali treba nositi adekvatnu obuću i odjeću.

Povratak u Mostar u večernjim satima.

Cijena izleta je 25 KM za članove planinarskih društva uz predočenje ovjerene planinarske iskaznice za tekuću godinu, a 30 KM za ostale sudionike.

Cijena uključuje prijevoz do Mihanića i nazad, te troškove organizacije i vođenja izleta.

Prijava i uplata akontacije od 15 KM najkasnije do 10.10.2018. (srijeda; sastanak društva). U slučaju odustajanja od izleta akontacija se ne vraća.

Prijave i informacije voditeljici izleta Josipi na broj 063/427-919.

NAPOMENA:  Obvezna oprema podrazumijeva prikladnu obuću tj planinarske cipele/gojzerice ili čvrste tenisice/cipele (NE nešto tipa „starki“), topliju odjeću, vjetrovku/jaknu, kapu i rukavice, te rezervnu presvlaku. Hrana je iz ruksaka, a treba ponijeti minimalno 2 l vode. Svatko nosi svoje smeće sa sobom, jer ga, naravno, nije ga dozvoljeno ostavljati u prirodi!

Obavezno ponijeti i važeće putne isprave!

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati