Blidinje

HPD Prednj 1933 održao zimski kamp za djecu

''Iako je kamp dočekalo toplije vrijeme za ovo doba godine ipak smo uspjeli izvesti sve planinarno'', kažu iz HPD Prenj 1933.
Lifestyle / Flash | 18. 01. 2018. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimski kamp za djecu? Da, Mostar ima i to. U trajanju od četiri dana, od 8. siječnja do 11. siječnja u planinarskoj kući Munika na Blidinju boravilo je 19. polaznika zimskom kampa.

Hrvatskog planinarsko društvo Prenj 1933. iz Mostara je organizator još jedne aktivnosti za djecu u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar.

Mostar je okružen visokim planinama koje su u zimskim mjesecima najčešće prekrivene snijegom, a veoma su malo posjećene.

''Kao što Malom planinarskom školom koja će se ove godine održati u svibnju želimo djecu vratiti prirodi, ali i prirodu djeci tako i ovim Zimskim kampom nastojimo djeci približiti snježne radosti i sve planinarske aktivnosti zimi, a prvenstveno zimsko planinarenje. Za vrijeme kampa naglasak je bio na komunikaciji, aktivnosti, timskom radu i druženju, a korištenje mobitela je bilo ograničeno'', kažu iz HPD Prenj 1933.

''Iako je kamp dočekalo toplije vrijeme za ovo doba godine ipak smo uspjeli izvesti sve planinarno. Iz Mostara smo krenuli u jutarnjim satima. Napunili kombije ruksacima i sankama i krenuli za Blidinje. U Jablanici nam se priružilo još dvoje djece, a onda preko Sovićkih vrata došli smo na Blidinje. Kako zbog snijega nismo mogli doći autima do .planinarske kuće sanke su poslužille za transport opreme. Brzo spremanje i krenuli smo planinarskom stazom 4km kroz prirodni rezervat koja nas je vodila do Masna Luka, Zadnji dan kampa počeo je gustom maglom, ali dok smo se pripremili za polazak sunce nas je već grijalo, a snijegu nije bilo ni traga. Posjet pećini hajduka Mijata Tomića, tj. „uvlačenje“ u istu s lampama na glavi je bio poseban doživljaj za djecu.

Nakon pećine posjetili smo i Blidinje jezero koje je još po svojim krajevima bilo zaleđeno. Naposljetku su djeca uživala u staro hercegovačkim jela u Hajdučkim vrletima. Ma tko je rekao da djeca ne vole puru, lučenicu i uštipke? To je upriličena i dodjela diploma za 19. polaznika Zimkom planinarskog kampa.šumskog područja na planini Čvrsnici, u parku prirode Blidinje i do izvora pitke vode Jasla. Fra Petar Krasić je djeci ispričao o ovom području i njegovoj flori i fauni, a posebno Muniki, zimzelenom drvetu karakterističnom za planinu Čvrsnicu. Po povratku spremanje obroka, druženje i predavanje o zimskoj planinarskoj opremi tj. upoznavanje sa istom

Drugi dan kampa bio je rezerviran za korištenje iste opreme. Djeca su učila koristiti krplje i hodati u navezi kako to planinari rade. No, pravljenje iglua je definitivno bila najdraža aktivnsot svima. Iglu je bio odličan, uglačan dječijim rukama. Pored vatre smo se skupili, malo ugrijali ruke, razgovarali i objedovali, skupili opremu i nazad do naše kuće. Onda opet pripremanje obroka, kratko predavanje o zimskom planinarenju, druženje, igre i sretni i zaovoljni na spavanje.

Treći dan je počeo kišom koja se kasnije pretvorila u susnježicu. Taj dan bio je rezerviran za sankanje u kojem su djeca uživala. Husky zaprega izmamila je mnogo osmjeha na licima djece, ali i vodiča. Naučili smo što je to timski rad, koja je snaga istog i kako iskoristiti ovu zapregu za pomoć unesrećenom'', ističu iz HPD Prenj 1933.

Kopirati
Drag cursor here to close