Odluka suda

Homoseksualnost više nije kazneno djelo

Vrhovni sud potvrdio dekriminalizaciju homoseksualnosti u Indiji
Lifestyle / Flash | 06. 09. 2018. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Indijski vrhovni sud srušio je zakon naslijeđen iz britanskog zakonodavstva kojim se homoseksualnost smatra zločinom za koji je predviđena kazna do deset godina zatvora. Ovo predstavlja historijsku pobjedu za pokrete koji se zalažu za prava LGBT populacije u najvećoj svjetskoj demokraciji, prenosi agencija AP.

U jednoglasnoj odluci, pet sudaca Vrhovnog suda presudilo je da je zakon koji kažnjava homoseksualnost korišten kao opravdanje za uznemiravanje pripadnika indijske LGBT zajednice, što je rezultiralo diskriminacijom ove skupine.

Poslije presude, protivnici osporenog zakona su plesali i mahali zastavama izvan suda.

''Osjećamo se kao ravnopravni građani'', rekao je aktivist Shashi Bhushan.

Zakon, poznatiji kao Član 377, definira odnos između pripadnika istog pola kao čin koji je protiv prirodnog poretka.

Pet sudaca Vrhovnog suda koji su osporili zakon kažu da je Član 377 diskriminatoran i da je doveo do toga da gay populacija živi u strahu zbog maltretiranja i krivičnog gonjenja.

Sud u New Delhiju je 2009. godine donio presudu o dekriminalizaciji homoseksualnog odnosa tvrdeći da je Član 377 neustavan, ali je ta presuda poništena odlukom troje sudaca Vrhovnog suda 2013. godine, gdje je navedeno da bi izmjene ili ukidanje zakona trebalo ostaviti Parlamentu.

Tijekom protekle desetljeća pripadnici LGBT populacije postali su prihvaćeni u pojedinim dijelovima konzervativne Indije, posebno u velikim gradovima.

Kopirati
Drag cursor here to close