Planova ima, ali...

Hoće li majke u HNŽ-u postati ravnopravne s ostalim majkama u Federaciji?

Lifestyle / Flash | 19. 12. 2016. u 07:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačko-neretvanska županija jedina je u Federaciji koji nema zakon o zaštiti obitelji s djecom, akt čije je nedonošenje Vlada godinama pravdala nedostatkom sredstava. U posljednje se vrijeme hvale stabilizacijom proračuna, pa su konačno pristupili izradi zakona koji regulira stavke poput dječjih doplataka i porodiljskih naknada.

Četiri stotine maraka, koliko iznosi jednokratna pomoć, Vlada HNŽ-a dodjeljuje na osnovu odluke koju svake godine donosi iznova. Kako to nije redovna stavka u proračunu, isplate traju mjesecima.

Naknada, odnosno jednokratna pomoć uskoro bi trebala postati zakonom zagarantirana. Županija konačno priprema Zakon o zaštiti obitelji s djecom, koji predviđa financiranje opremanja djeteta, ali i mnogo važnije stavke poput dječjeg doplatka, naknade za majke u radnom odnosu, te novčanu potporu za nezaposlene. Sva četiri prava županiju će koštati nešto više od pet milijuna maraka godišnje, piše Federalna.ba.

Iako javnost pozdravlja činjenicu da će zakon konačno ugledati svjetlo dana, primjedbe već imaju mnogi. U skupštinskoj su se raspravi mogla čuti protivljenja brojnim odredbama, poput one po kojoj poslodavac prijavljuje povratak majke na posao što, mišljenja su, može voditi ka zloupotrebi, ili one odredbe da roditelji neće moći dobiti dječji dodatak ukoliko im mjesečni prihodi po članu kućanstva prelaze 15% od prosječne neto plaće u Federaciji.

Svoj će sud javnost moći iskazati i u javnim raspravama. U Vladi su, kažu, svjesni koliko je oblast koju zakon tretira osjetljiva, pa će rasprava biti više, u dužem vremenskom razdoblju. Plan je da Zakon o zaštiti obitelji s djecom na snagu stupi u sljedećoj godini, iako bi u punom kapacitetu trebao zaživjeti tek 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close