Brrrrr

Hladna fronta nadomak BiH - stižu zahladnjenje i snijeg

U sljedećih par dana slijedi nam promjena vremena.
Lifestyle / Flash | 05. 03. 2021. u 07:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje postupno naoblačenje prije podne. U drugom dijelu dana pretežito oblačno vrijeme.

Oborine se očekuju od večernjih sati i tijekom noći na subotu. Glavnina oborina je u Bosni. Ispočetka će padati kiša koja bi tijekom noći na subotu u Bosni prelazila u susnježicu ili snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na sjever.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, lokalno najviše do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17°C.

U subotu pretežito oblačno veći dio dana. Širom Bosne prije podne se očekuje susnježica ili snijeg, s tim što u nizinama može padati i kiša. U Hercegovini lokalno može pasti malo kiše. Nešto više oborina na sjeveru Hercegovine. Smanjenje oblačnosti u večernjim satima. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 2°C, na jugu zemlje do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i -2°C, na jugu zemlje do 3°C.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 10 do 14°C.

Kako je istaknuo meteorolog Nedim Sladić za N1, u noći na subotu i tijekom prvih sati subote prolazno snijeg u Bosni. No, dan poslije…

''U nedjelju sunčano'', naglasio je on.

''Pred nama je kratkotrajna, no temperaturno izražena promjena vremena, budući da će se temperature zraka u subotu sniziti lokalno i za više od 15 stupnjeva u odnosu na današnje izmjerene vrijednosti. Razlog pogoršanja vremenskih prilika leži u produbljivanju visinske doline sa sjevera kontinenta čija osa se preko središnje Europe pruža prema našim područjima, donoseći u sjeverozapadnom visinskom strujanju vlažniji, ali i hladan zrak, koji se potom premješta dalje na jugoistok. Zbog svega navedenog će uz oborine osjetnije zahladiti, posebno u kasnim večernjim satima petka, najprije u Krajini, a potom u prvim satima subote i u većem dijelu Bosne, kada se preko naše zemlje premjesti hladna fronta'', rekao je Sladić.

Naglasio je kako će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Posljedično, kako je rekao, već u subotu prijepodne na sjeveru i sjeverozapadu Bosne će oborine prestati, a do poslijepodnevnih sati slabe padavine će prestati u cijeloj našoj zemlji.

''Razvedravanje se prognozira prema kraju dana najprije na sjeverozapadu i zapadu Bosne te u Hercegovini, a u večernjim satima te u noći na nedjelju i u ostalim područjima. Zbog toga u nedjelju će u cijeloj zemlji prevladavati pretežno sunčano, a nakon hladnog, često i mraznog jutra, uslijedit će ugodnije poslijepodne.

Kada govorimo o temperaturama zraka, one će se u subotu kretati od -3 do 3, na jugu do 7, a dnevne od 3 do 8, na jugu do 13 ºC. U nedjelju se zbog vedrijeg jutra prognoziraju niže vrijednosti koje se kreću od -8 do -3, na najvišim vrhovima i nekoliko stepeni niža temperatura zraka, na jugu do 4, a dnevne od 3 do 9, na jugu do 14 ºC'', poručio je Sladić.

Kopirati
Drag cursor here to close