Povjesničar tvrdi

Hitlerova autobiografija - sam sebe usporedio s Isusom

Lifestyle / Flash | 07. 10. 2016. u 17:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biografija Adolfa Hitlera koja je doprinijela njegovo usponu na vlast u biti je autobiografija, navodi povjesničar Thomas Weber, profesor na sveučilištu Aberdeen, prenosi Daily Mail.

Napisana 1923. godine, u njegovoj knjizi "Adolf Hitler: Sein Leben und seine Reden" (Adolf Hitler: Njegov život i njegovi govori) Hitler sebe uspoređuje s Isusom te sam sebe najavljuje kao spasitelja koji će spasiti Njemačku, piše Index.hr.

To je ujedno i prvi veliki portret Hitlera, a za koji se dosad smatralo kako ga je napisao njemački aristokrat Victor von Koerber.

Profesor Weber je otkrio dokaze koji ukazuju na to da je Hitler "gotovo sigurno" autor tog djela. Dodaje kako je do otkrića došao za vrijeme proučavanja privatnih dokumenata Von Koebera.

"Proučavajući njegove papire, ubrzo sam shvatio kako je Koerber bio tek izmišljeni autor tog djela", navodi.

Weber je među dokumentima našao i potpisanu oporuku žene izdavača knjige, u kojoj se navodi da Von Koerber nije autor te knjige. Hitler je zatražio da se na to djelo stavi ime konzervativnog pisca koji nije bio povezan s nacistima, dodaje žena u oporuci, prenosi Index.

"Knjiga, u kojoj se nalazi zbirka Hitlerovih govora, navodi sumanute tvrdnje o tome kako je upravo to djelo nova Biblija te koristi riječi kao što je 'svetost' u uspoređivanju Hitlera i Isusa. Usto, u knjizi se politički uspon Hitlera povezuje s Isusovim uskrsnućem", piše Weber.

Ta je knjiga objavljena dvije godine prije Mein Kampfa.

Kopirati
Drag cursor here to close