Mlada Trebinjka

Hercegovka oblači Kenove i Barbike u narodnu nošnju

Lifestyle / Flash | 05. 02. 2017. u 12:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlada Trebinjka Maja Milojević jedina u Hercegovini pravi zanimljive suvenire i to na način što Kenove i Barbike oblači u narodne nošnje koje ona sama šije od prirodnih materijala kao izvorne.

Sve je, kaže, počela u Udruženju žena “Vasila” u Trebinju, gdje je od žice i vune izradila prvu lutku, a onda je takve lutke zamijenila onim iz Barbi kolekcije, oblačeći ih u narodne nošnje Hercegovine, Crne Gore i Srbije, koje su njene “zlatne ruke” stvarale.

“Koristim originalne i dosta skupe materijale, kao kod prave narodne nošnje, opanci su od kože, čarape pletem od vune, pregača je tkana, podsuknja napravljena od srpskog platna, a za sve to većinu potrebnog materijala nađem u Trebinju, dok ponešto naručim iz Beograda.

Za sada sam se toliko izvještila da gotovo da nema nošnje koju ne znam da sašijem”, priča Milojevićeva. Kaže da joj je potrebno oko šest sati da izradi jednu ovakvu lutku, koju počinje oblačiti od podsuknje koju prvu sašije, zatim dodaje ukrasne trakice, a onda pravi opanke od kože, pa poslije toga idu ostali odjevni predmeti i na samom kraju se kod Barbika pravi tradicionalna frizura sa pletenicom oko glave, na koju ide kapa sa velom.

Kupcima lutaka sa narodnom nošnjom ispunjava sve želje, pa je jednom Crnogorcu ispunila i zahtjev da kao ukras njegove konobe napravi mladića i djevojku u crnogorskoj narodnoj nošnji u pokretu, kako igraju čuveno oro, za što se, kaže, dobro namučila, ali ih je uspjela učvrstiti žicom, pišu Nezavisne novine.

“Trebinjski KUD ‘Alat’ kod mene stalno kupuje lutke u narodnim nošnjama, koje prilikom gostovanja poklanja širom svijeta, pa se dogodi da za potrebe jedne turneje naruče i po nekoliko lutaka”, priča ova mlada Trebinjka.

S obzirom na veliki trud koji uloži prilikom izrade, ova vrijedna djevojka svoje lutke prodaje po skromnim cijenama od svega 30 maraka, iako su u okruženju one skuplje čak četiri puta, pa u Kotoru u suvenirnici sa lutkama iste Barbike i Kenovi u narodnoj nošnji koštaju po 70 eura, a u paru čak 300 eura.

Maja je, međutim, zadovoljna i ovako skromnom zaradom, jer je za njen hobi ne veže novac nego zadovoljstvo prilikom izrade u kojoj se toliko izvještila da gotovo nema nošnje koju ne bi znala da sašije, a njenih lutaka danas ima u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj i Americi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close