Široki Brijeg i Mostar

Pridružite se Pietasu i upoznajte jedinstvenu hercegovačku ratničku vještinu

Trenira se na raznim mjestima, u zatvorenom prostoru, prirodi, po danu/mraku i svim vremenskim uvjetima.
Lifestyle / Flash | 26. 09. 2019. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije više od dva desetljeća, daleko od očiju javnosti, stvarana je u surovim hercegovačkim uvjetima, jedinstvena u svijetu, ratnička vještina Pietas.

Iz hercegovačke ledene bure, kamenitog i vrućeg krša, prelijepih i ponosnih planina, poniznih i skromnih hercegovačkih ljudi, čistog i nemirnog mora nastala je i opstala ratnička vještina koja je baš kao i Hercegovina tiha i nečujna, a ponosna i vedra.

Godinama su članovi Pietasa na čelu sa Bernardom Dujmovićem, trenirali i brižljivo čuvali u tajnosti vještinu koju nije mogao svatko trenirati, kako zbog discipline koja nije ostavljala mnogo prostora ležernijim učenicima , tako i zbog načina upisa u klub koji je išao na preporuku, drugim riječima nije se mogao upisati tko je htio.

Nakon dvadeset godina, takoreći sazrijevanja, ratnička vještina Pietas otvorila se po prvi put javnosti i otkrila do tada strogo čuvane tajne koje su jednostavno bile previše vrijedne da bi ostale skrivene. 

''Hercegovina je dala mnoge velike stvari ali nikada do sada jednu ratničku vještinu. Po vještini Pietas smo prvi i jedini u svijetu i možemo biti ponosni na to i nadati se da će vještina kao i do sada opstati te biti svijetla točka Hercegovine'', istaknuo je jedan od članova Pietasa Nikola Zovko.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine

Kod ratničke vještine Pietas ne postoji natjecanje , nema ograničenja po pitanju borbe, veliki je naglasak na poniznosti i poštovanju kojih nam nikada nije dovoljno, a istovremeno se mnogo radi na suzbijanju ega kojega je uvijek previše u svakome. Kroz taj proces razvija se istovremeno i tjelesni i mentalni dio svakog učenika, što učenike uvelike očvrsne i pripremi na svakodnevni život, te nauči nositi sa mnogim nedaćama kojima ih realnost iznenadi.

Trenira se na raznim mjestima, u zatvorenom prostoru, prirodi, po danu/mraku i svim vremenskim uvjetima. U početku svaki učenik uči osnove goloruke borbe, različite stavove, osnovne udarce, a kasnije borbe sa svim tradicionalnim i modernim oružjima, preživljavanja i snalaženja u prirodi i mnoge druge stvari.

Foto: Domagoj Ledić | Bljesak.info / Priča o dva desetljeća Pietasa: Upoznajte klub ratničke vještine

Treninzi se održavaju u Mostaru i Širokom Brijegu, dva puta tjedno. Svi zainteresirani stariji od 15 godina mogu se javiti na kontakt brojeve članova uprave kluba i dobiti sve potrebne informacije vezane za treninge i vještinu. Bernard (063 794 - 840), Kristijan (063 438 - 991) i Nikola (063 417 - 187).

Kopirati
Drag cursor here to close