Bijambare

Hajdučka pećina: Pronađeno zaboravljeno blago

Prije nekoliko godina postojanje ove ''misteriozne i sakrivene'' pećine potvrdio je stari planinar Ramo Kustura iz Ilijaša.
Lifestyle / Flash | 31. 05. 2019. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hajdučka pećina na prostoru Zaštićenog pejzaža Bijambare bila je poznata samo najstarijim i rijetkim planinarima iz Ilijaša koji su nekada upravljali Planinarskim domom Bijambare. 

Oni su ta saznanja odnijeli sa sobom, a da nikad nisu ostavili pisani trag o tome. Nije bila poznata ni Viktoru Ržehaku koji je istraživao ovo područje ispred ondašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu prirode Bosne i Hercegovine pa je i ne spominje u svom radu ''Bijambarska pećina'' (Naše starine, 1959, VI: 219-231).

''Prilikom posljednjeg uređenja Srednje Bijambarske pećine za turističku upotrebu, detaljno smo istražili prostor koji je bio deminiran i pronašli novu pećinu na platou iznad Bijambara, ali to nije bila Hajdučka pećina. Tako da smo u svim izvještajima i službenim dokumentima navodili Gornju, Srednju i Donju Bijambarsku pećinu, Dimšinu pećinu, Đuričinu pećinu, Ledenjaču, Ledenicu i Novu pećinu'', navodi se u priopćenju Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.

Prije nekoliko godina postojanje ove ''misteriozne i sakrivene'' pećine potvrdio je stari planinar Ramo Kustura iz Ilijaša.

''Sami lokalitet nikad nismo našli, ni poslije mnogih traženja mogućeg ulaza. Prije nekoliko dana smo konačno otkrili dio ulaza, koji je vidljiv samo s jedne jedine točke iz kamenog amfiteatra. Dovoljno je pomjeriti se samo dva metra u bilo koju stranu i ulaz ostaje sakriven'', navodi se.

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva će narednih dana organizirati istraživanje i dokumentiranje novog-starog speleološkog objekta uz prethodnu provjeru stanja prostora u pogledu prisustva mina. Istraživanje će biti obavljeno u okviru projekta AdriatiCaves koji Javna ustanova za zaštićena područja Kantona Sarajevo provodi na prostoru zaštićenog pejzaža.   

 

Kopirati
Drag cursor here to close