Važno je znati

7 grešaka zbog kojih se vaša koža pretjerano masti

Korištenje krivih proizvoda može dovesti do pretjeranog lučenja sebuma, masne kože i u konačnici – akni.
Lifestyle / Flash | 12. 12. 2023. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste jedni od onih s masnom kožom i muči vas prekomjerno lučenje sebuma te više ne znate što da napravite, stigli ste na pravo mjesto jer ove metode pomogle su i damama s portala Ljepota i Zdravlje.

Bez obzira na tip kože koji imate, poprilično je sigurno da ste u jednoj fazi života koristili proizvode koji nisu pogodovali vašoj koži, ali sve dok niste naišli na ono što vam odgovara, s eksperimentima niste stajali.

No korištenje krivih proizvoda može dovesti do pretjeranog lučenja sebuma, masne kože i u konačnici – akni. Naravno, instinktivno, poželjet ćete isušiti kožu svim proizvodima na koje naiđete, ali ako ste preagresivni prema svojoj koži, ona proizvodi još više sebuma nego što želite i dobivate kontraefekt.

Tragično, znamo, ali bez brige, znamo kako riješiti vaš problem i koje pogreške potencijalno radite.

Perete kožu češće od dva puta dnevno

Kad vam se čelo počne sjajiti, nije ni čudo da ga instinktivno želite oprati sve dok ne bude potpuno suho, ali tada nestaje prirodno ulje kože koje vam je neophodno, a vaša koža misli da to ulje tada treba biti zamijenjeno, što na kraju rezultira pojačanom produkcijom sebuma i iritacijom zbog previše korištenja cleansera.

Ujutro i navečer jedino je vrijeme kad biste trebali umivati lice. Ujutro kako bi pripremili kožu za SPF i make-up, a navečer kako biste odstranili make-up i prljavštinu koju ste skupili kroz dan.

Preskačete hidratantnu kremu

Ako vam je koža masna, koja je svrha hidratacije kad je ionako već premasna, zar ne? Krivo. Razmislite opet s obzirom na prethodno činjenicu koju ste pročitali.

Preskakanjem hidratantne kreme zapravo ćete dobiti kontraefekt, a redovitim korištenjem zapravo reducirate lučenje sebuma jer vam se koža hrani iz hidratantne kreme, a ne isključivo prirodnim uljima.

Koristite proizvode koji začepljuju pore

Ako se kod vas već pretjerano izlučuje sebum, klonite se proizvoda koji su na bazi ulja i začepljuju pore.

Iako za neke treba proći period testiranja u kojem ćete moći procijeniti odgovara li vam proizvod ili ne, za neke možete znati u startu čitajući sastav. Obratite pažnju na one proizvode koji nisu komedogeni, odnosno da ne začepljuju vaše pore i ne izazivaju akne.

Radite pregrubu eksfolijaciju

Kad vam se čini kao da sjaj i masnoća na licu nikad ne prestaju, vjerojatno ćete biti u iskušenju posegnuti za proizvodom koji obećaje da će vam ukloniti sav višak sebuma.

No, i u ovom slučaju vrijedi ista politika – pregrubi piling i preagresivno ponašanje prema koži samo će potaknuti još veću proizvodnju masnog sjaja. Umjesto agresivnog pilinga, koristite tretman salicilnom kiselinom koja će reducirati proizvodnju ulja i ući u pore. Naravno, ne smijete pretjerivati i raditi ga prečesto. Polako je uvodite u rutinu.

Koristite preagresivni toner

Za mnoge ljude s masnom i mješovitom kožom upravo je toner superheroj budući da potpuno čisti kožu i pore, no, ako vam se čini kao da vam zateže lice, vaš je toner svakako preagresivan i vjerojatno sadrži pregršt alkohola i štetnih sastojaka koji vam dugoročno rade štetu na koži.

Naravno, još jedna stvar – prekomjerno dehidriranje kože vodi do kontraefekta. Kupite toner koji nije na bazi alkohola.

Koristite premasni make-up

Ako imate masnu kožu, morate paziti kakvu podlogu koristite jer ne želite dodati puder ili BB kremu na bazi ulja. Iako tajna zdrave kože leži u skincareu, ni šminka nije nebitna. Najbolji izbor su mineralni puderi i oni koji matiraju, ali pazite da nisu preteški.

Kopirati
Drag cursor here to close