Nakon 100 godina

Grčki otok Ikaria želi se odcijepiti od Atene i pripojiti Austriji

Lifestyle / Flash | 17. 07. 2012. u 14:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki otok Ikaria u Egejskom moru želi se odcijepiti od Grčke i pokušati se pripojiti Austriji. Naime, na današnji dan istječe stogodišnji sporazum kojim je Ikaria dobila nezavisnost od Otomanskog carstva, nakon čega se pripojila Grčkoj.

Kako piše talijanski list Libero, Ikaria se sad želi odcijepiti od Grčke i postati dijelom Austrije, prenosi Index.hr. Na otoku koji broji 9.000 stanovnika razmišlja se o provođenju referenduma na kojem građani trebaju odlučiti žele li da i dalje budu pod jurisdikcijom Atene ili da Ikaria postane nezavisna.

"Vlada nas je zaboravila prije mnogo godina. Ako nam se ne mogu obećati nove ceste, nikakva nova bolnica, onda možemo odlučiti o odcjepljenju od Grčke", govore stanovnici Ikarije, prenosi bečki list Heute.

"Za nas bi bilo teško da budemo nezavisni. Međutim, mogli bi tražiti pripojenje nekoj drugoj državi. Naravno, ne bismo se pripojili Turskoj, radije Austriji", poručili su stanovnici na svečanosti povodom 100. godišnjice sporazuma.

Ikaria se odcijepila od turske imperije nakon pobune, a turska okupacija otoka je okončana 1917. godine, zahvaljujući lokalnom heroju Georgiosu Spanosu. Pet mjeseci je Ikaria bila nezavisna država, nakon čega se otok pripojio Grčkoj. Sto godina grčke vladavine im je, eto, bilo sasvim dovoljno. Čeka se reakcija Atene.

Kopirati
Drag cursor here to close