Desetljeća protivljenja

Grci dobili svoj prvi krematorij

Premda je kremiranje u Grčkoj ozakonjeno 2006. godine, postupci se nisu mogli provoditi zbog žestokog protivljenja Pravoslavne crkve.
Lifestyle / Flash | 16. 10. 2019. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Grčkoj je napokon otvoren prvi krematorij, nakon desetljeća protivljenja moćne grčke Pravoslavne crkve koja vjeruje da je kremiranje nepoštivanje tijela.

Krematorij u Ritsoni, 80 kilometara sjeverno od Atene, izgradila je privatna tvrtka za četiri milijuna eura. Svi prethodni pokušaji lokalnih vlasti diljem Grčke da izgrade nešto slično, uključujući u Ateni i Solunu, propali su zbog protivljenja Crkve.

"Ovo što vidite ovdje rezultat je napora koji su počeli još 1996.", kazao je novinarima Antonis Alakiotis, član Upravnog odbora krematorija u Ritsoni.

Krematorij je počeo s radom i prije službenog predstavljanja javnosti pa je ondje već obavljeno 30 kremacija.

Premda je kremiranje u Grčkoj ozakonjeno 2006. godine, postupci se nisu mogli provoditi zbog žestokog protivljenja Pravoslavne crkve.

Godine 2012. mjesni je biskup blokirao plan gradnje krematorija u gradiću Markopulu, blizu Atene. Prije pet godina Crkva je formalno zabranila vjerske obrede pokojnicima koji se kremiraju.

"Crkva ne prihvaća spaljivanje tijela jer je ono hram Duha Svetoga. Svatko tko izrazi namjeru da se kremira potvrđuje svoje odvajanje od Crkve i stoga nema pravo na vjerski obred", priopćeno je tada.

Grcima je dosad najbliži krematorij bio u Bugarskoj, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close