'Lažne vijesti' globalni problem

Građani sve manje vjeruju medijima

Savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Francuske u BiH Emmanuel Mouriez istaknuo je da je fenomen lažnih vijesti i dezinformacija vrlo opasan, jer se na taj način može ugroziti nečija reputacija.
Lifestyle / Flash | 18. 06. 2019. u 14:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Okruglom stolu o lažnim vijestima i medijskoj pismenosti

Fenomen lažnih vijesti i dezinformacija utiču na integritet medija, ali u Europi sve više utiču i na integritet političkih izbora, kao i na destabilizaciju demokratskih institucija - ocijenila je ekspertica Skupine za lažne vijesti i online dezinformacije u Europskom povjerenstvu Divina Frau-Meigs iz Francuske. 

To je kazala na okruglom stolu o lažnim vijestima i medijskoj pismenosti koji je danas u Sarajevu organizirala Francusko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini. 

Frau-Meigs je istaknula da u radu više preferira termin dezinformacija od termina lažna vijest, jer obuhvaća više segmenata. 

Također je istaknula da lažne vijesti smanjuju povjerenje građana u istinski demokratske institucije, kojih je danas vrlo malo u svijetu te da je destabilizacija institucija jedna od glavnih meta nedemokratskih zemalja. 

Savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Francuske u BiH Emmanuel Mouriez istaknuo je da je fenomen lažnih vijesti i dezinformacija vrlo opasan, jer se na taj način može ugroziti nečija reputacija. 

Smatra da su dezinformacije i lažne vijesti izuzetno ozbiljna pojava, ne samo u BiH, već u cijelom svijetu te je izrazio potrebu da se o toj temi mnogo više govori.   

Istaknuo je da države trebaju posvetiti više pažnje tom fenomenu i biti mnogo više oprezne, jer je pojava lažnih vijesti vrlo progresivna u svijetu i u BiH. 

Glasnogovornica Izaslanstva Europske unije u BiH Jamila Milović-Halilović kazala je da su 'lažne vijesti' globalni problem te da građani smatraju da ne moraju imati mehanizme za prepoznavanje takvih vijesti i dezinformacija. 

''To je zabrinjavajuće, jer smo prihvatili da to postane norma te da je sasvim normalno stanje da se lažne vijesti i dezinformacije pojavljuju'', istakla je. 

Prema istraživanjima koje je provela EU u BiH, Milović-Halilović tvrdi da povjerenje građana u medije opada u odnosu na prije nekoliko godine, te da su jedini izvori kojima vjeruju isključivo obitelj i najuži krug prijatelja, što smatra vrlo zabrinjavajućim. 

Francusko veleposlanstvo i Francuski institut u Bosni i Hercegovini provode tu aktivnost zajedno s francuskim institutima Hrvatske, Srbije i Slovenije. 

Ove godine će zajedno organizirati radionicu u regiji o uticaju digitalizacije na suvremene političke procese, kao i izazovima s kojima se građani suočavaju.

Kopirati
Drag cursor here to close