Higijenski ritauli

Godinu dana bez dezodoransa, evo što se događa

Lifestyle / Flash | 03. 01. 2017. u 10:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dezodoransi, bilo u kremi, sticku ili spreju - posljednjih su 30-ak godina neizostavni dio higijenskih rituala za većinu ljudi.

Prema istraživanjima, ljudi u prosjeku potroše od 4 do 5 dezodoransa godišnje, a postoje i oni koji smatraju da je njihovo korištenje štetno za zdravlje. Ipak, stručnjaci tvrde kako ih se može sigurno koristiti i uživati u njihovom mirisu ako se pridržavate jednog pravila i izbjegavate aluminij u sastavu.

No, You Tube bloggerica Elyse Brautigam (22 godine) jedna je od onih koja je čvrsto odlučila kako će isprobati može bi bez dezodoransa iz straha da se njegovo korištenje može povezati s nastankom raka dojke. Posljednji je put koristila dezodorans u listopadu 2015. i ne koristi ga preko godinu dana.

''Ne smrdim, jamčim vam. No, moram priznati kako sam u isto vrijeme uvela i druge životne promjene, pa sam izbacila meso iz prehrane. Sigurna sam kako to isto ima utjecaja na miris znoja'', poručila je svojim gledateljima. Ona vjeruje kako ima minimalno tjelesnog mirisa jer se hrani zdravo, a ne smrdi niti nakon vježbanja u teretani.

Ona živi na Havajima te kaže kako se sasvim normalno znoji, a odlučila je ostaviti se dezodoransa zbog straha od raka koji je čest u njenoj obitelji.

Mirišete onako kako se hranite

Jaka, začinjena hrana, suhomesnati proizvodi, alkohol, kofein i nikotin te neki lijekovi mogu utjecati na miris i količinu znoja. To je zato što se znojenjem tijelo rješava štetnih tvari.

U sintetici se tijelo jače znoji

Ako je odjeća upila znoj, s nje će se širiti neugodan miris usprkos dezodoransu. U sintetičkoj odjeći znojenje je puno jače nego u odjeći od prirodnih vlakana. Zbog toga Elyse najčešće nosi isključivo pamuk, viskozu i lan.

Kristalni kamen je antiperspirant

Prirodni kristalni deo-kamen je prirodna mineralna sol. On se navlaži vodom i nanosi na pazuhe. Na kožu ispušta mikrosloj mineralne soli koji djeluje antibakterijski i smanjuje mirise te Elysee kaže kako je jedini prihvatljiv oblik dezodoransa, iako ni njega ne koristi.

Kopirati
Drag cursor here to close