Pregled godine

Glazbena 2015.: Odlazak velikana, popularizacija sevdaha i pojava novih zvijezda

Lifestyle / Flash | 29. 12. 2015. u 09:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2015. godini regija je ostala bez nekoliko glazbenih velikana. Početkom godine u 66. godini nakon duže bolesti preminuo je Kemal Monteno. Monteno je rođen 17. rujna 1948. u Sarajevu, a posljednjih petnaestak godina živio je u Zagrebu.

Njegov otac bio je talijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te je ljubavi odlučio ostati u novoj domovini. 'Nekako s proljeća', 'Nije htjela', 'Daleko', 'Sarajevo ljubavi moja' i 'Vratio sam se živote' samo su neke od pjesama koje su, kako kažu njegovi obožavatelji, ispunjavale njihovo srce.

U ožujku smo se oprostili od Vlade Divljana frontmena kultnog benda Idoli. Preminuo je nakon duge i teške bolesti u Beču u 57. godini života.



Također, ove godine posljednje zbogom rekli smo Arsenu Dediću koji je preminuo 17. kolovoza 2015. godine u 78. godini života od posljedica sepse. Krajem godine preminuo je i Emir Čolaković-Emčika, glazbenik i osnivač grupe Valentino.

Godina sevdaha

Godina koja je na izmaku definitivno se može nastati godinom sevdaha. Naime, glazbenici ovog žarna podigli su ovu glazbu na novu razinu. Jedni od zaslužnih za popularizaciju sevdaha je grupa Divanhana koja je u ovoj godini objavila treći album "Zukva" na kojem se nalazi deset numera.

Također, popularizaciji tradicionalne pjesme pridonio je album Bože Vreće pod nazivom "Moj sevdah" koji je izdan u 2015-oj godini. Ovaj umjetnik našao se na naslovnicima svih novina kad se na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala 2015. pojavio u drečavoj suknji.

Dubioza osvojila svijet

Titulu hita godine sigurno je osvojila Dubioza kolektiv koja je oduševila svoje fanove spotom za pjesmu "Free mp3". Pjesma, koja je na Youtube-u pogledana skoro 3,5 milijuna puta posvećena je internet stranici The Pirate Bay. Ova stranica nakon objave spota pjesmu je podijelila na svojoj početnoj stranici.

Uspjeh na glazbenim natjecanjima

Mlade talenti iz BiH su se u ovoj godini proslavili na raznim regionalnim glazbenim natjecanjima. Najveći uspjeh pripisujemo Amelu Ćuriću koji je pobijedio u regionalnom natjecanju X Factor. Amel je nakon pobjede snimio singl ''Neizdrživo''.

Veliki uspjeh iz BiH na ovom natjecanju ostvarili su i Adnan Pacoli i Tarik Mulaomerović.

Marko Bošnjak, jedanaestogodišnji dječak iz Prozor-Rame je tijekom nastupa u Pinkovim zvezdicama rasplakao cijeli žiri. Markove izvedbe na Youtubeu imaju milijune pregleda i ne sumnjamo kako će u budućnosti biti velika zvijezda.

Deen i Dalala na Eurosongu

Iz financijskih razloga BiH je ove godine propustila prestižno glazbeno natjecanje Eurosong, ali je u ovoj godini donesena odluka da će BiH iduće godine ipak biti dio ove manifestacije. Naime, BHRT je odlučio da BiH na Eurosongu, koji će biti održan u Švedskoj, predstavljaju Dalal Midhat-Talakić i Fuad Backović- Deen na Eurosongu 2016. godine

Usprkos teškoj financijskoj situaciju, donesena je odluka o sudjelovanju nakon što su partneri BHRT-a u projektu Eurosong osigurali sredstva za uplatu kotizacije za sudjelovanje na Eurosongu 2016 i garancije sponzora za pokrivanje ukupnih financijskih troškova projekta.

Nema mjesta za glazbenike

Skandal koji je sigurno potresao glazbenu scenu je protjerivanje glazbenika Damira Avdića iz Slovenije. Naime, iako u Sloveniji živi već šest godina i oženjen je Slovenkom s kojom ima dvoje djece, slovenske vlasti odlučile su uskratiti gostoprimstvo ovom umjetniku. Avdić je rekao kako je ovo čisto birokratska stvar koja će se uskoro riješiti.

Kopirati
Drag cursor here to close