Ide ljeto

Gdje možemo putovati?

Kako se primiče ljetna turistička sezona, još neke zemlje, najčešće destinacije naših građana, najavljuju liberalizaciju, odnosno ublažavanje mjera.
Lifestyle / Flash | 01. 06. 2021. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Bosne i Hercegovine bez ikakvog ograničenja mogu ući samo u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Kako se primiče ljetna turistička sezona, još neke zemlje, najčešće destinacije naših građana, najavljuju liberalizaciju, odnosno ublažavanje mjera.

Svi koji planiraju ovog ljeta na more, osim naravno domaćeg Neuma, bez ikakvih uvjeta mogu otputovati jedino u Crnu Goru. Osim toga Crna Gora ima još jedan adut za sve koji se odluče posjetiti ovu zemlju.

''Građani BiH mogu ući u Crnu Goru bez PCR testa, bez antigenskih testova i ono što je jako važno je da, u slučaju da se desi da neko oboli od Covida-19, država Crna Gora će snositi troškove bolničkog liječenja“, rekla je Ljiljana Čukić, Nacionalna turistička organizacija Crne gore.

Za sve omiljene morske destinacije u drugim zemljama za građane BiH postoje ograničenja koja se razlikuju od države do države.

Video: Gdje možemo putovati?

''Hrvatska u principu prihvaća sve moguće opcije, što se tiče testova i dokaza o prebolovanoj bolesti ili o cijepljenju. Turska trenutno važi PCR, mada su su oni najavili da će tokom turističke sezone možda biti i ukinut. Inače, to je pravilo i za Egipat i za većinu aranžmana gdje se uključuje avionski prevoz“, kazala je Vanja Savić, UNIS TURS.

Prije odlaska u bilo koju zemlju naši građani bi se trebali dobro informirati o uvjetima za ulazak, kao i o mjerama koje su na snazi u toj zemlji. Za sada barem ne moraju razmišljati kako će se vratiti kući.

''Svi građani BiH ne može im biti zabranjen ulazak. Kada govorimo o povratku iz drugih zemalja, organizovanje masovnog PCR testiranja je moguće organizovati. Ali takođe moraju imati na umu da incidenca zaraze u tim zemljama mora biti veća nego što je u BiH, jer to inače gubi smisao“, istaknuo je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

Za razliku od prošle, kada gotovo da nisu ni imali posla, ove godine u turističkim agencijama zadovoljno trljaju ruke. A kako i ne bi kada su svi charter letovi za Tursku za lipanj popunjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close