Promjene

Game of Thrones: Deset razlika između knjiga i serije

Lifestyle / Flash | 01. 05. 2016. u 13:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Game Of Thrones" svakoga tjedna oduševljava milijune gledatelja, ali nevelik broj hardcore fanova knjiga Georgea RR Martina svaki put doživi omanji živčani slom kada HBO u serijalu uvede neku promjenu ili novinu koja nema veze sa "svetim" tekstom. Razlike su veće i češće no što ste očekivali, a MTV donosi popis deset najvećih.

1. Smrt Talise / Jeyne
Jedna od najbrutalnijih scena jednog od najbrutalnijih događaja u seriji jest ona kada Talisa (u knjizi Jeyne Westerling), mlada i trudna žena Robba Starka, tijekom Crvenog vjenčanja biva izbodena u trbuh. U knjizi Robb donosi mnogo mudriju odluku te svoju ženu ne vodi sa sobom na vjenčanje.

2. Život Lady Stoneheart
Iako su fanovi bili uvjereni da će Lady Stoneheart igrati važniju ulogu, serija se, za sada, time slabo bavila. U knjizi, misteriozna Lady Stoneheart povede bandu odmetnika čiji je vođa jednom bio Beric Dondarrion, i s vremenom se otkriva da je ona nitko drugi no uskrsnula (i osvete željna) Catelyn Stark. Iako bi bilo sjajno ponovno vidjeti Michelle Fairley, čak i pod teškom i stravičnom šminkom, čini se da će se Lady Stoneheart za sada zadržati samo na stranicama knjiga.

3. Jaimeov put u Dornu
Jedna od najvećih razlika između serije i knjige jest slanje Jaimea i Bronna u Dornu. Njihov put završio je prilično neslavno, a scene iz Dorne bile su jedno od većih razočaranja pete sezone. Serija je u potpunosti preskočila sjajne likove poput Arianne Martell i neustrašivog Darkstara, kao i priču u kojoj Myrcella ostaje bez uha. Umjesto toga, djevojčica doživljava kobnu sudbinu u obliku otrovnog poljupca Ellarie Sand.

4. Sansina sudbina
Jedna od najkontroverznijih promjena koja je u seriji uvedena jest miješanje Sansine s pričom Jayne Poole. U knjizi, Jeyne je Sansina prijateljica iz Winterfella, koja je prisiljena udati se za Ramsaya Boltona, nakon što njegov otac Roose sve uvjeri kako je ona zapravo Arya Stark. I dok kombiniranje priča i likova u principu nije loša ideja, prenoseći zlostavljanje i silovanje namijenjeno Jeyne na Sansu, potencijalna priča starije kćeri Stark u potpunosti se izgubila.

5. Smrt Mancea Raydera
smrt Mancea Raydera u seriji je ista kao i u knjizi osim što u knjizi... on zapravo ne umre. Spašen od stravične smrti u vatri strijelom Jona Snowa, u knjizi kasnije saznajemo da žrtva nije bio Mance, već divljak Rattleshirt kojeg je Melisandre čarolijom pretvorila u vođu divljaka i bivšeg pripadnika Noćne straže. Mance (prerušen u Rattleshankea) potom postaje instrument u Theonovom bijegu od Boltona iz Oštrozimlja. Ali čak i ako vrlo dobro promotrite scenu lomače, vrlo je malo indikacija da bi Mance u seriji naknadno mogao "oživjeti".

6. Smrt Ser Barristana
Još jedan lik koji je u seriji prerano ubijen je i hrabri vitez Barristan Selmy, kojeg u petoj sezoni ubijaju Sinovi Harpije. Barristan u knjizi ne samo da je živ i zdrav, već nakon Daenerysinog nestanka postaje jedna od glavnih figura Meereena, onaj koji praktički vodi čitav grad.

7. Smrt Jojena Reeda
Još jedna preuranjena, ali mnogo problematičnija smrt jest ona Jojena Reeda. Dječak umire u finalu četvrte sezone, ali uzevši u obzir njegovu važnost u knjigama (njegovi proročki snovi veoma su važni Branu), njegovo ubojstvo čini se prilično neobičnom odlukom. Ovo je ujedno bila i prva važna smrt u seriji koja se nije dogodila u knjizi i koja je članovima omogućila da vide dvije sasvim različite verzije "Game Of Thrones".

8. Priča Aegona Targaryena
Jedno od najvećih iznenađenja pete knjige, "Ples s Zmajevima", definitivno je otkriće da je Aegon Targaryen živ. Navodno ubijen kao beba, Aegon je zapravo spašen, i to od strane Varysa, koji ga je povjerio nekolicini vjernih saveznika koji su ga obučavali i pripremali da ponovno osvoji prijestolje u ime Kuće Targaryen. U seriji, naravno, ne postoje nikakve indikacije da bi se mogao pojaviti još jedan živi Targaryen.

9. Željezni otoci
U drugoj sezoni serija se poprilično bavila Željeznim otocima, ali nakon toga kao da su izgubili svaki interes za njih. Theon i Yara (u knjizi Asha) su zadržani, ali osim toga, stvaratelji serije imali su druge brige. Knjige, osobito "Feast for Crows" iz 2005. godine, velikim se dijelom bave Željeznim otocima i njihovim naseljenicima i vladarima. Pored Theona, Ashe i njihovog oca, tako upoznajemo i Victariona ratnika, Damphaira svećenika, te misterioznog Eurona. Ovaj potonji će se, izgleda, ipak pojaviti u novoj sezoni serije, a kakva će njegova uloga biti, tek ćemo saznati.

10. Coldhands
Jedan od mnogih aspekata knjige o kojem fanovi teoretiziraju jest i identitet Coldhandsa, misterioznog lika koji pomaže Samwellu i Branu u njihovim avanturama iza Zida. Coldhands je odjeven kao brat Noćne straže, ali njegova pojava odaje jednog od ne-mrtvih, bijelih hodača. Tko bi on mogao biti? Neki nagađaju da je riječ o Benjenu Starku, koji je nestao u radnim epizodama, ili možda o muškarcu koji je ubijen u prvim scenama serije. Vjerojatno nikada nećemo saznati, budući da nije uključen u seriju.

Kopirati
Drag cursor here to close