Pleši sa mnom

Mostar: Plesom protiv vršnjačkog nasilja

''Sudjelovanje u plesnim nastupima djeci ulijeva samopouzdanje i vjeru da sami mogu nešto postići'', istaknuo je potpredsjednik Društva.
Lifestyle / Flash | 30. 12. 2020. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga "Framost" – Misija poveznica baštine ljudi i prostora provela je projekt "Pleši sa mnom – protiv vršnjačkog nasilja", u suradnji s Osnovnom školom Ivana Gundulića i Osnovnom školom Antuna Branka Šimića u Mostaru.

''Projektom "Pleši sa mnom – protiv vršnjačkog nasilja" školama u Mostaru udruga Framost ponudila je edukativno-plesne radionice na kojima je prvenstveno bilo govora o tome kako bavljenje plesom, odnosno folklornom umjetnošću kod učenika potiče razvijanje socijalnog ponašanja, jačanja sebe kao osobe, upoznavanja drugih kultura i slično'', kazao je Feni potpredsjednik HKUD "Sv. Ante - Cim" iz Mostara Marinko Jurić.

Epidemiološka situacija nije dopustila izvođenje dijela projekta uživo, predavanja su održana putem Zoom platforme gdje se na praktičan način pokušala približiti bogata kultura i baština te pokazati sve dobrobiti koje folklorna umjetnost, odnosno, ples donosi djeci.

Foto: PR / Udruga Framost

Po njegovim riječima, djeca koja su sudjelovala u završnom dijelu projekta imala su mogućnost poslušati i porazgovarati s psihologinjom Marinom Krešić koja im je na poseban način govorila o nasilju i prevenciji nasilja.

''Psihologinja je spomenula da bavljenje folklorom, općenito plesom, donosi kognitivne i psihičke dobrobiti, stvara poticaj za bavljenje tjelesnom aktivnošću, odnosno sportom, smanjuje napetost i anksioznost (kroz kreativni pokret), unaprjeđuje kognitivne sposobnosti, unaprjeđuje sekvencijalni proces misli, povećava samosvijest i samopouzdanje, poboljšava kvalitetu sna, poboljšava raspoloženje te pozitivno utječe u borbi protiv depresije'', pojašnjava Jurić.

Dodao je kako je ples aktivnost kojom se najčešće bavimo kad smo sretni ili kad se zabavljamo.

''Na satovima plesa naučit ćete značenje pojma "timski rad" u poprilično ranoj životnoj dobi, ali i kako ispravno komunicirati s djecom svojih godina, kao i saslušati ostale. Ples je umjetnosti. Kroz ples djeca imaju priliku istražiti svoju kreativnost, ali i naučiti koncepte glazbe i ritma. Sudjelovanje u plesnim nastupima djeci ulijeva samopouzdanje i vjeru da sami mogu nešto postići'', istaknuo je potpredsjednik Društva.

Foto: PR / Udruga Framost

Naglasio je kako su sve pobrojano, ali i još mnogo toga zanimljivog djeca otkrila na satovima koje su organizirali, a da će samu dobrobit osjetiti tek u kasnijim razdobljima života.

''Ples pogoduje držanju tijela, hodanju, gracioznosti pokreta, a svakako ne treba ni odbaciti druženja i prva prijateljstva. No, vrlo je važno na djecu ne postavljati pritisak uspjeha već ih pustite da se u svojoj dobi prije svega dobro zabavljaju. Naš projekt smo temeljili na navedenom i u tom pravcu ćemo i dalje nastaviti. Cilj nam je, a i dalje će biti da školama u gradu Mostaru ponudimo dodatne aktivnosti koje će imati svrhu prevencije vršnjačkog nasilja, a biti i u skladu s akcijskim planom prevencije nasilja u školama'', zaključio je Jurić.

Kopirati
Drag cursor here to close