Ljubav prema fotografiji

Fotograf Dženad Džino - od mobitela do profesionalne foto opreme

Lifestyle / Flash | 20. 03. 2016. u 15:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dženad Džino, fotograf iz Jablanice već dugi niz godina svojim fotografijama promovira i prezentira prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, a uskoro putuje u Švicarsku gdje će fotografirati podnožje Matterhorna i druge ljepote te zemlje.

Dženad je aktivan planinar i član planinarskih društava "Vilinac" i "Prenj 1978", te Gorske službe spašavanja u BiH gdje, sa sa svojim kolegama aktivno sudjeluje u raznim akcijama spašavanja. Najviše pamti razdoblje teških poplava koje su pogodile našu zemlju kada je s GSS "Jablanica" sudjelovao u spašavanju stanovništva Bosanskog Šamca.

Sudjelovao je na mnogim foto festivalima i njegove fotografije su vrijedno nagrađivane. U intervjuu za Fenu Dženad je kazao da su mu od natjecanja najdraža ona s priznanjima s 3Fok festivala iz Kreševa te sa foto festivala iz Splita.

''Na foto festival 3Fok, koji je održan u Kreševu, poslao sam deset svojih fotografija, koje su bile raspoređene u šest kategorija, od kojih sam prvo mjesto osvojio u kategoriji "Makro fotografija". Makro svijet je moja velika ljubav i uvijek sam ga volio fotografirati'', kazao je Dženad te dodao kako je na istom festivalu osvojio nagrade u još četiri kategorije odnosno dva druga i dva treća mjesta.

Na foto festivalu održanom u Splitu od 750 fotografija Dženad je osvojio ukupno treće mjesto i prvo mjesto s fotografijom pod nazivom "Makro ljubav".

''Osim makro fotografija, koje su meni omiljene, uživam u fotografiranju pejzaža i prirode, jer prije svega grad Jablanica, iz kojeg dolazim je okružen prelijepim planinama, a potom i cijela naša Bosna i Hercegovina, čije su prirodne ljepote riječima neopisive'', kazao je Džino te dodao da je u ovoj godini uz pomoć Općine Jablanica organizirao i prvu izložbu.

Na pitanje o planovima u bliskoj budućnosti, Dženad je kazao kako uskoro sa svojim prijateljem putuje u Švicarsku u podnožje Matterhorna, gdje će se sastati sa grupom fotografa podrijetlom iz BiH, a koji trenutno žive na različitim stranama svijeta.

''U Švicarskoj se sastajem s mnogim bh. fotografima, a koji trenutno žive na raznim stranama svijeta, te ćemo krenuti zajedno u ekspediciju fotografiranja Matterhorna i mnogih drugih ljepota u Švicarskoj. Te fotografije će biti spremne u travnju, pa se nadamo da ćemo ih imati priliku ekskluzivno objaviti putem Fene'', kazao je Dženad.

Razgovarajući o značaju ekspedicija i druženja s fotografima širom svijeta, Džino je kazao da je samo druženje i razmjena informacija među fotografima veoma važna stvar, te da se svaki put iz razgovora nauči nešto novo.

''Kada imate priliku biti u društvu fotografa koji su svoj životni vijek posvetili fotografiji onda tu možete naučiti dosta toga'', kazao je Dženad.

Mladim fotografima Dženad je poručio, da za dobru fotografiju nije isključivo najvažnija dobra oprema, već prije svega osjećaj za fotografiju i sami trenutak.

''Lakše se trpi loša kvaliteta slike s dobrim motivom i dobrim trenutkom, nego dobra kvaliteta slike, a loš motiv i trenutak'', kazao je Dženad te dodao da mladim fotografima i onima koji to žele raditi savjetuje da što više čitaju o fotografiji i fotografiranju jer još uvijek čita dnevno dva do tri sata knjige o fotografiji te tako nauči nešto novo.

Dženad je dugo vremena fotografirao s mobilnim telefonom, nakon čega je kupio Nikion Coolpix 10 što je bilo daleko od profesionalnog. No ljubav za fotografiranjem je konstantno rasla, pa je potom kupio foto aparat Nikon D3100 s kojim je fotografirao preko godinu dana. Njegove fotografije dospjele su do Australije i jedan gospodin, koji je bio oduševljen njegovim fotografijama poklonio mu je profesionalnu foto opremu.

''Od jednog velikog gospodina Hase iz Australije, a koji nažalost više nije s nama, i koji je prepoznao moj rad i trud, dobio sam na poklon Nikon D7000 i dva objektiva na čemu ću mu biti vječno zahvalan. Čak je odlučio osobno doći u Jablanicu i pokloniti mi tu opremu s kojom sam fotografirao sve do danas. Uz mnogo truda i rada, pred odlazak u Švicarsku odlučio sam sebe počastiti novim foto aparatom Nikon D610 i Tamron objektivom koje sam uzeo na kredit, no smatram da je sve to vrijedno ovoga posla'', kazao je fotograf Dženad Džino u intervjuu za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close