Tko još ide na more...

FOTO | Vikend guštanje na Buškom jezeru

Inače, Buško jezero akumulacijsko je jezero koje se nastavlja na Livanjsko polje.
Lifestyle / Flash | 28. 06. 2020. u 21:57 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sunce, ugodna temperatura zraka i vode, pogled na Kamešnicu i Tušnicu, miris roštilja s rubova plaže. Ovako se može opisati nedjelja koju su brojni izletnici svih uzrasta proveli na obali Buškoj jezera, plaži Marinovac.

Zatvorene granice prema Hrvatskoj i omiljenim jadranskim plažama nisu pokvarile raspoloženje brojnim Duvnjacima i ostalim gostima koji su slobodan vikend proveli na jezeru.

Foto: Bljesak.info / Vikend guštanje na Buškom jezeru

Nedavnim ispumpavanjem jezero se uvelike povuklo, pa je niska razina jezera idealna za malu djecu koja su mogla uživati ''u plićaku''. Brojni kupači ''bacali'' su picigina, a oni malo hrabriji uputili su se plivajući i u čamcima na napuhavanje u istraživanje ovog jezera. 

Ova velika zainteresiranost kupača i ''turista'' za kupanje na jezeru dobra je prilika i podsjetiti vladajuće kako u ovo mjesto vrijedi ulagati. Naime, put prema ovoj lijepoj plaži zahtjeva obnovu kako bi se privukli gosti iz daljih mjesta. Osim toga, na plaži bi trebalo postaviti barem kante za otpad.

Foto: Bljesak.info / Vikend guštanje na Buškom jezeru

Čak je i Slobodna Dalmacija pisala prije točno godinu dana o plaži koja je ''pravo otkriće'' za goste iz Imotskog. 

''Iako se na Marinovcu povremeno događaju sportski turniri, poput onoga u ragbiju, tamo doista nema ama baš ničega, i upravo je nevjerojatno da, primjerice, koncesijom nije riješeno komercijalno eksploatiranje tako lijepe plaže. Nema kanti, nema beach-bara, ma nema ni hodača koji nude kuhani kukuruz, krafne, uštipke... Barem ih mi nismo zatekli za našeg posjeta. Nema ni gužve radnim danom, ni nekog provizornog koktel-šankića, ne čuje se glazba...'', pisala je tada Slobodna Dalmacija. 

Foto: Bljesak.info / Vikend guštanje na Buškom jezeru

Inače, Buško jezero akumulacijsko je jezero koje se nastavlja na Livanjsko polje. Nalazi se na 716 metara nadmorske visine. Površine je od 55,8 km², te dubine do 17 m.

Foto: Bljesak.info / Vikend guštanje na Buškom jezeru

Ukupna zapremina je 782 milijuna m³. Dvije trećine površine jezera nalazi se u općini Tomislavgrad, a jedna trećina u općini Livno.

Foto: Bljesak.info / Vikend guštanje na Buškom jezeru
Kopirati
Drag cursor here to close