Dan djece sunca

FOTO | Sunčana strana dlana rasplesala Mostar

Lifestyle / Flash | 21. 03. 2017. u 10:42 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca sunca su danas svojim osmjesima 'ugrijala' cijeli Mostar, a sreća i veselje u dvorani Bijeli brijeg nisu se mogli mjeriti.

Uz pjesmu i ples danas je u dvorani Bijeli brijeg u Mostaru obilježen Svjetski Dan djece s Downovim sindromom. Udruga studenata medicine BiH BoHeMSA, njihova lokalna podružnica Mostar, organizirali su već petu godinu za redom projekt Sunčana strana dlana.

''Organizirali smo edukacijsko zabavni program s raznim radionicama, sportskim natjecanjima i proslavom. Cilj ovog dana, a i našeg djelovanja je uvesti djecu s Down sindromom u zajednicu i pružiti im priliku da budu jednaki. Nitko od nas ne voli na sebi pogled sažaljenja, a mi osobe s Down sindromom gledamo kao jednake s tim da im pružamo ruku pomoći kada oni to traže'', rekla je za Bljesak.info Katarina Šoljić koordinatorica projekta.

S obzirom da su organizatori studenti medicine, ovaj dan je jako važan kako bi podsjetili na važnost humanog djelovanja.

''Jako je bitno da se ne zaboravi humanitarni i volonterski rad, jer nam to pomaže da sačuvamo empatiju, koja se često nestane u našem poslu. Zaboravimo nekada pored terapije, dati i lijepu riječ koja njima puno znači'', poručuje Šoljić.

Po njenom mišljenju što se tiče pitanja inkluzije djece s Down sindromom, ostvaren je velik napredak, a stvari se mijenjaju polako ali sigurno.

''Voljela bih da ova djeca budu prepoznata ne samo na današnji dan, nego da se svaki dan i kroz cijelu godinu. Važno je da se svi skupa družimo, jer ipak mi nismo samo volonteri mi smo njihovi prijatelji. Ja vjerujem da su škole i udruge otvorene svaki dan i za sve, da se družimo'', zaključuje Šoljić.

Dodala je da je 'Sunčana strana dlana' jedna jako lijepa suradnja Sveučilišta i fakulteta Zdravstvenih studija, jer na ovom događaju sudjeluje oko 120 volontera koji dolaze iz udruga MENTALIST, AIESEC i ZAMFIS.

Inače ovo je rekordan broj volontera i djece koja su došla iz Srednje turističko-ugostiteljske škole, osnovne škole za djecu s posebnim potrebama, vrtića i Centra Los Rosales.

Kopirati
Drag cursor here to close