Sajam cvijeća

Flora Herc 2016 otvara svoja vrata 15. travnja

Lifestyle / Flash | 04. 04. 2016. u 14:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi po redu Sajam cvijeća "Flora Herc 2016" svoja će vrata ove godine otvoriti u petak, 15. travnja, kada će posjetitelji imati priliku upoznati se s različitim vrstama cvijeća i bilja, vina kao i s različitim vrstama pčelarskih proizvoda koji su proizvedeni na području Hercegovine.

40 izlagača

U razgovoru za Fenu projekt menadžer Sajma i direktor Herceg Etno sela Međugorje Branimir Penava je kazao kako će sajam biti otvoren od petka, 15. do nedjelje 17. travnja, a na njemu će se ovaj put predstaviti 40 izlagača. Penava je najavio je i jednu novost u odnosu na prošlogodišnji sajam, a to je dodjela nagrada u tri kategorije i to za najljepši balkon, najljepše uređen vanjski dio ugostiteljskog objekta i najuređenije školsko dvorište na području Hercegovine.

Kada je riječ o najuređenijem školskom dvorištu osim nagrade i svojevrsnog priznanja za najljepše uređeno dvorište cilj je da učenici zajedno sa svojim profesorima i nastavnicima izađu u školsko dvorište i nauče što su to presadnice, gomoljice, lučice te da ih posjete njihove kolege s fakulteta i upute ih u osnovne smjernice hortikulture.

Po Penavinim riječima, za vrijeme održavanja Sajma biti će upriličeno i održavanje okruglog stola kojemu će nazočiti direktori i suradnici komunalnih poduzeća iz Hercegovine kako bi se sagledala problematika s kojom se u radu susreću ta poduzeća, trenutno stanje i njihova budućnost.

Niz predavanja

Tijekom Sajma održat će se cijeli niz predavanja, okruglih stolova i prezentacija o aktualnim agrarnim temama. Nositelj stručnih aktivnosti je Agronomski fakultet Mostar te turistički djelatnici vezani uz turizam i okoliš Mostara.

Govoreći o pripremama za održavanje Sajma, Penava je istaknuo kako je jako zadovoljan, da su u sajam uz predavače iz područja agronomije, hortikulture, fitoaromaterapije, botanike i pčelarstva, uključeni i učenici osnovnih i srednjih škola kao i studenti.

Naime, za učenike je bila organizirana jedna prezentacija kroz koju su se mogli upoznati s cvijećem i njegovom važnošću za život. Učenici su dobili priliku da se prijave za volonterski rad tijekom sajma ali na takav način da su trebali dostaviti svoj životopis i svoj stav o sajmu cvijeća. Najkreativniji će biti izabrani za volonterski rad a nakon sajma će biti nagrađeni jednim izletom.

Također, Sajam će se ove godine razlikovati od prethodnog i po tome što izlagači neće izlagati u šatorima, kako je to bilo lani, već u drvenim kućicama koje će imati malo prikladno dvorište. Kućice će biti smještene na travnatoj površini Etno sela u jednom polukrugu u okruženju amfiteatra, na ulici hotela i u dvorani Kraljica Katarina, gdje će posjetitelji moći posjetiti izlagače koji se bave proizvodnjom, održavanjem i distribucijom cvijeća, na razini profesionalaca i hobista, kao i pčelare i vinare s područja Hercegovine.

Spajanje proizvođača

"Kroz ovaj Sajam želimo spojiti proizvođače cvijeća, vinare i pčelare s obiteljima koje mogu doći i uživati u jednom prelijepom okruženju. Svi koji nas posjete sredinom travnja mogu očekivati doista jedan poseban dan. Ovdje ljudi dobiju posebnu dozu optimizma i lijepog ugođaja koje cvijeće samo po sebi nudi. Svim našim posjetiteljima Hercegovinu želimo predstaviti na jedan lijep i jedinstven način", kazao je Penava.

Istaknuo je kako se svaka ravna površina u Hercegovini, bilo da je riječ o površini ispred ugostiteljskog objekata, škole, vrtića, zgrade ili obiteljske kuće može urediti i zaslužiti divljenje prolaznika.

"Želimo svima pokazati kako to nije nešto nedostižno i skupo, već kako se uz malo truda po prihvatljivima cijenama može kupiti domaći proizvod s kojim se može urediti okoliš. Svi se trebamo okrenuti onome što nam je Bog dao, a to su priroda i sunce", zaključio je Penava.

Ovogodišnji sajam bit će predstavljen u prigodnoj posebnoj brošuri i na plakatima koji će biti postavljeni diljem Hercegovine.

Proljeće, cvijeće i rodna gruda

Govoreći o prošlogodišnjem sajmu, Penava je kazao kako su izlagači pokazali veliko zadovoljstvo i već su drugog dana sajma ostvarili brojne poslovne kontakte, ali i sami posjetitelji koji su se prvi put susreli sa sajmom takvog tipa na području Hercegovine. Tog vikenda kroz Herceg Etno selo je prošlo više od dvije tisuće posjetitelja prvenstveno iz Hercegovine, ostalih dijelova BiH, ali i Dalmacije.

Sam naziv Sajma "Flora Herc", po Penavinim riječima lijepo je još prošle godine objasnila dekanica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Danijela Petrović, koja je istaknula kako su organizatori nazivom "FloraHerc" ujedinili poštovanje božici proljeća i cvijeća i golemu ljubav prema rodnoj grudi.

Kopirati
Drag cursor here to close