Udruga Liberta Mo

Filmom obilježen Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Lifestyle / Flash | 21. 05. 2016. u 07:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Liberta Mo i ove je godine obilježila Međunarodni dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT).

U utorak, 17. svibnja, Udruga je organizirala projekciju filma ”Pride” u prostorijama OKC-a Abrašević, a nakon projekcije uslijedila je panel diskusija na temu ”Odnos LGBT pokreta/zajednice u BiH i drugih društvenih skupina”.

O temi su govorili prof.dr.sc. Mile Lasić, profesor europskih integracija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i Husein Oručević, politolog i dugogodišnji aktivist, a diskusijom je moderirao Nino Zelenika, član Udruge Liberta Mo, priopćeno je.

Upitan da objasni što su to europske vrijednosti na koje se političke elite u BiH pozivaju, profesor Lasić je objasnio da je, između ostalog, jedna od bitnih europskih vrijednosti i uvažavanje različitosti identiteta, a da se političke elite u BiH samo formalno pozivaju na te vrijednosti dok u stvari vode politike koje niječu različitost identiteta ili inzistiraju samo na etnonacionalnim identitetima, zanemarujući sve ostale identitete, pa tako I LGBT identitete.

Husein Oručević je govorio o solidarnosti, što je glavna tema filma Pride, i na pitanje moderatora zašto se takav oblik solidarnosti ne pojavljuje među različitim ugnjetavanim društvenim skupinama u BiH, Oručević je rekao da je glavni razlog u nedostatku povjerenja.

Da bi minorizirane skupine, u koje se ubraja i LGBT populacija, pružile ruku suradnje jedni prema drugima, potrebno je da se prethodno izgradi međusobno povjerenje.

Profesor Lasić smatra da u Bosni i Hercegovini solidarnost postoji samo kod političko-ekonomskih elita, dok je nema među minoriziranim i diskriminiranim skupinama.

On je čestitao članicama I članovima Udruge Liberta Mo na pokazanoj građanskoj hrabrosti I istaknuo nužnost ovakvih oblika građanskog organiziranja. Rekao je da on takve organizacije vidi kao alternativne obrasce društveno-političkog djelovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close