Otac

Film s Goranom Bogdanom na Berlinaleu

Film 'Otac' treći je film srpskog redatelja Srdana Golubovića koji će biti prikazan u Berlinu nakon 'Klopke' (2007) i 'Krugova' (2013). Film je srpsko-hrvatsko-slovensko-francusko-njemačko-bh koprodukcija, a hrvatski koproducent je Propeler.
Lifestyle / Flash | 22. 01. 2020. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Program Međunarodnog Filmskog Festivala u Berlinu, koji se održava od 20 veljače do 1. ožujka, polako zadobiva svoj konačni izgled, a do sada su objevljeni kompletni programi sekcija Forum, Panorama, Berlinale Shorts (kratkih) kao i nove natjecateljske sekcije Encounters. Među do sada objavljenim filmovima dvije su hrvatske manjinske koprodukcije 'Marija' Andreje Štake i 'Otac' Srdana Golubovića, a obje će biti prikazane u programu Panorama, piše tPortal.

Film 'Mare' koprodukcija je Švicarske (OKOFILM Productions) i Hrvatske (Dinaridi Film) i u potpunosti je snimljen na području Konavala, a glavnoj ulozi tumači Marija Škaričić, dok su u sporednima Goran Navojec, Zdenko Jelčić, Ivana Roščić i mnogi drugi.

U središtu priče je Mare, žena koja živi u Konavlima, u neposrednoj blizini dubrovačke zračne luke. Svakodnevica joj prolazi rutinski, ona je majka, supruga i domaćica, no njena nesputana priroda navest će je na potragu za osobnom slobodom nakon koje više neće biti ista.

Redateljica Andrea Štaka rođena je u Švicarskoj gdje je i diplomirala, a 'Mare' joj je treći dugometražni igrani film nakon filmova 'Gospođica' i 'Cure - život druge'. Za film 'Mare' Štaka potpisuje i scenarij. Direktor fotografije je Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, a za montažu je zadužen Jan Klemsche.

Film 'Otac' treći je film srpskog redatelja Srdana Golubovića koji će biti prikazan u Berlinu nakon 'Klopke' (2007) i 'Krugova' (2013). Film je srpsko-hrvatsko-slovensko-francusko-njemačko-bh koprodukcija, a hrvatski koproducent je Propeler Film.

Glavnu ulogu u filmu tumači Goran Bogdan, a radnja se vrti oko čovjeka kojem su zbog siromaštva oduzeta djeca, pa on iz očaja i ponosa prehoda pola Srbije i na to putovanju od odbačenog i poniženog čovjeka postane junak.

Osim Gorana Bogdana, koji tumači glavni lik oca Nikole, ostale uloge poverene su Borisu Isakoviću, Nadi Šargin, Milici Janevski, Milanu Mariću i drugima.

Na programu panorame bit će i film 'Egzil' njemačko-belgijsko-kosovska koprodukcija redatelja Visara Morine, koji je rođen na Kosovu, ali živi u Njemačkoj, a u glavnoj ulozi je njemački glumac hrvatskog porijekla Mišel Matičević.

Među najavljenim specijalnim projekcijama na 70. Berlinaleu bit će i novi film ukrajinskog redatelja Olega Sencova 'Numbers' ('Brojke'), koji je režirao zajedno s Ahtemom Seitablajevom, dok je boravio u ruskom zatvoru iz kojega je oslobođen prošlog rujna. Podsjetimo, Sencov je politički zatvorenik koji je zbog aktivizma osuđen na 20 godina zatvora i to u ruskoj kažnjeničkoj koloniji duboko u Arktičkom krugu, 2000 kilometara od Moskve.

U programu Encounters, koji je tek utemeljen, bit će prikazane premijere novih filmova Tima Suttona, Cristi Puiua, Viktora Kossakovskog... Program je zamišljen da da priliku 'različitim narativnim i dokumentarnim formama', tročlani žiri će nagrađivati najbolji film, režiju i dodijeliti posebnu nagradu žirija, a u programu je 15 filmova koji 'prikazuju vitalnost kfilma u svim njegovim formama' obrazložio je Carlo Chatrian, novi umjetnički direktor Berlinalea.

 

Kopirati
Drag cursor here to close