Nova mostarska energija

Fenomen - Javni doček Nove godine u Mostaru

Moto ovogodišnjeg dočeka je ''nadajmo se najboljem'', a mi se nadamo boljolj 2018. godini u svim pogledima
Lifestyle / Flash | 13. 12. 2017. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Advent u Mostaru prošle godine u sklopu zimskog grada organizirao doček Nove godine na otvorenom, Grad Mostar je ove godine prema prijedlogu Foruma 2024, nakon deset godina 'ispraćajne tišine', odlučio organizirati javni doček Nove godine na mostarskim ulicama.

''Ideja za organizaciju dočeka Nove godine na otvorenom došla je iz Foruma 2024, a to je neformalno tijelo koje okuplja značajan broj mostarskih umjetnika i djelatnika u kulturi s ciljem pripremanja aplikacije za kandidaturu Grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom prihvatila je ovu inicijativu i izdvojila potrebna sredstva za organizaciju dočeka'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Josip Blažević član tima za promociju dočeka Nove godine u Mostaru.

Fenomen

Ovaj događaj dočeka, nazvan je ''Fenomen'', ali ne zato što je organizacija nakon deset godina fenomen, već, kako nam je Blažević objasnio, Fenomen je kratica od FEstival NOve MOstarske Energije.

''Fenomen predstavlja svojevrsno zaštitno ime i znak pod čijom će egidom biti organiziran doček Nove godine na otvorenom, a kasnije i niz drugih programa, projekata i manifestacija'', rekao nam je Blažević.

Sastavljanje novogodišnjeg programa, kaže Blažević, nije bio kompliciran posao s obzirom da su okupljeni svi mostarski umjetnici na jednom mjestu.

Umjetnička energija

''Kako je riječ o jednoj novoj umjetničkoj energiji, nije bilo potrebno mnogo vremena da se sastavi program. Išli smo na to da program bude s jedne strane čisto "mostarski", a s druge strane vrhunski. Mislim da smo to i postigli angažiranjem u prvom redu "Zostera" i "Mostar Svedah Reuniona", pa potom "Sinergije" i "Mostar Rock School Blues Banda". S ova četiri benda Mostarke i Mostarci, a vjerujem da će biti posjetitelja i iz drugih mjesta, dočekat će 2018. godinu. S obzirom da je riječ o svojevrsnom festivalu jer je program proširen i na dan prije, mladi mostarski bendovi - "Tale Quale", "Floridus", "Smooth Groove", "Blues Caravan" i "Malter Ego" - zabavljat će nas u subotu. Na sam dan dočeka planirana je "Dječja Nova godina", s početkom u podne, tako da će i najmlađi imati priliku da se zabave'', rekao je Blažević, dodajući da se ne radi samo o dočeku Nove godine na otvorenom, nego će na Šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog biti upriličeni i sadržaji s Adventa.

''Posebno skrećem pozornost na dobru suradnju s organizatorima Adventa u Mostaru, s kojima smo zajednički napravili dobru osnovu za doček Nove godine na otvorenom'', kazao je Blažević, koristeći ovu priliku da pojasni kako doček Nove godine neće biti organiziran na dvije lokacije, nego samo na mostarskom šetalištu.

''Nadajmo se najboljem''

Moto ovogodišnjeg dočeka je ''nadajmo se najboljem'', a Blažević nam je kazao kako je ovaj prijedlog usvojen jer je pozitivan.

''Ekipa koja je dizajnirala plakat, akademski slikar Željko Koren i akademski kipar Dalibor Nikolić, u svom su kreativnom procesu osmislili taj moto i aplicirali ga na plakat. Nama u organizacijskom timu to se svidjelo jer je pozitivan, a grafičkim poigravanjem, odnosno isticanjem određenih slova (MO i NAJ), poruka je obuhvatila širi kontekst'', pojasnio je.

Zaključio je kako očekuje da će se svi dobro zabaviti i uživati u ovoj pravoj mostarskoj priči.

Doček Nove 2018. godine - dvodnevni program


30. 12. 2017. 

11:30 - Tale Quale, Floridus
20:30 - Smooth Groove, Blues Caravan, Malter Ego


31. 12. 2017.

12:00 - DJEČJA NOVA GODINA
20:00 - Mostar Rock School Blues Band,
            Zoster,
            Mostar Sevdah Reunion,
            Sinergija

 

Kopirati
Drag cursor here to close