Riječi stručnjaka

Evo zašto prijateljstva pucaju u odrasloj dobi

Iako do prekida prijateljstva u odrasloj dobi uglavnom dolazi polako i spontano, znanstvenici su ponudili neka objašnjenja zašto se to događa.
Lifestyle / Flash | 02. 05. 2021. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada pomislimo na raskid veze, na pamet nam prvo padaju one romantične. No, i prijateljske veze predstavljaju važan dio našega života.

Svi znamo da su prijateljstva u dječjoj dobi vrlo krhka, podložna svađama, burnim i dramatičnim prekidima. U odrasloj dobi većina nas ima nekoliko bliskih prijateljstava, za koje smatramo da će potrajati zauvijek.

Jer, sviđa nam se pomisao na barem jednog "pravog" prijatelja za cijeli život. Razvojna psihologija naglašava važnost bliskih prijateljskih veza za našu socijalnu i emocionalnu dobrobit.

Pa ipak, prijateljstva nastaju i prestaju, u odrasloj dobi najčešće bez nekog eksplicitnog povoda. Kako bismo shvatili zašto se to događa, prvo moramo pogledati na kojim temeljima prijateljstva nastaju.

Kako se rađaju prijateljstva?

Za razliku od početka braka, romantične veze ili sklapanja ugovora između šefa i zaposlenika, prijateljstva (najčešće) nemaju jasno definiran početak.

Ona se rađaju postupno i bez prijelomnog trenutka u kojem se obje strane dogovore da će biti prijatelji.

Prijateljstva se ne ugovaraju, niti ima jasnih dogovora oko toga što se očekuje od druge strane. Ona počivaju na određenim prešutnim očekivanjima. Kada se ta prešutna očekivanja na ovaj ili onaj način prekrše, dolazi do raskida prijateljstva.

Iako do prekida prijateljstva u odrasloj dobi uglavnom dolazi polako i spontano, znanstvenici su ponudili neka objašnjenja zašto se to događa, prenosi Adiva.hr.

"Ljepilo" prijateljstva

Prema nekim istraživanjima (npr. Taylor i sur., 2000), osobe formiraju prijateljstva u stresnim i razvojnim životnim situacijama (npr. na početku srednje škole, fakulteta, prilikom rastave i slično), kako bi olakšale teške životne trenutke.

Ti stresori su na neki način "ljepilo" koje održava prijateljstvo, budući da se radi o izrazito stresnim situacijama u kojima se istovremeno nađu obje strane. Onda kada ti stresni trenutci prođu, prijateljstva gube na intenzitetu.

Također, ponekad su dijeljeni interesi izvanjski (primjerice, kolege na poslu koji ujedno postanu prijatelji). Kada ti izvanjski dijeljeni interesi prestanu (primjerice, jedna osoba nađe drugi posao), često dolazi do postupnog osipanja kontakata i posljedičnog raspada prijateljstva.

Brojni razlozi prekida

Premda fizička agresivnost muškaraca uglavnom opada s dobi (Werner i Crick, 1999), žene s godinama mogu postati verbalno agresivnije, navode neka istraživanja.

Ogovaranje, prijetnje izbacivanjem iz društva, izbacivanje iz zajedničkih aktivnosti ili neugodni komentari, mogu biti razlog prekida ženskih prijateljstava u odrasloj dobi (a ne samo u djetinjstvu, kako bismo mogli očekivati).

Premda prekid prijateljstva nastao iz ovih razloga može biti nagao i popraćen povišenim tonovima, on često izblijedi sam od sebe (osoba odluči više ne biti u takvom društvu i postupno se prestane javljati drugoj strani).

Izdaja se može temeljiti i na izdaji međusobnih vrijednosti koje su se (prešutno) shvaćale kao temelj odnosa. Primjerice, ako jedna osoba prevari partnera/icu i povjeri se prijatelju, a njemu ili njoj je prevara neprihvatljiva zbog njegovog/njezinog sustava vrijednosti.

Promjene su normalne 

Ponekad osobni rast jedne strane dovodi do promjene pogleda na sebe i vlastite sustave vrijednosti što posljedično može dovesti do toga da ta osoba odluči prekinuti prijateljstvo (Jalma, 2008).

Prekid u tom slučaju može biti povezan s promjenom samoga odnosa (npr. kada jedan od prijatelja kaže ili pomisli: "Ovo više nije odnos u kojem želim biti"), ali i s promjenom osobe (npr. kada jedan od prijatelja kaže: "Ja nisam više onaj/ona tko sam bio").

Na taj način, osobe više ne dijele isti pogled na to što bi njihovo prijateljstvo trebalo predstavljati i događa se postupno razdvajanje.

Kopirati
Drag cursor here to close