Društveni jet lag

Evo zašto imate potrebu prespavati vikend

Lifestyle / Flash | 24. 06. 2017. u 20:51 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina nas nekako uspije izdržati radni tjedan, ali kada dođe vikend, mnogi najčešće slobodne dane iskoriste za cjelodnevno izležavanje u svoja četiri zida. Vikend prođe u tren oka, a vi ste ljuti na sebe jer umjesto kvalitetno provedenog vremena zapravo ne znate gdje su vam prošli dani, a mnogi se nakon ljenčarenja osjećaju još umorniji. Pitate se zbog čega ste toliko umorni?

Povremeno drijemanje nakon ručka je jedno, a vikend ljenčarenje nešto sasvim drugo. Ako vas je zahvatila rutina koja je neproduktivna i nezdrava za vas, vrijeme je da nešto promijenite. Osim što negativno utječe na vaš društveni život, umor može poprilično zagorčati život. Mnogi zbog ovakvog načina života zapadnu u depresiju i gube životni smisao, piše T-portal.

Kako promijeniti ovu lošu naviku i potaknuti sami sebe da se osjećamo odmornije i aktivnije? Stručnjak za kvalitetu sna, doktor Neil Stanley, otkrio je zbog čega većinu nas vikendom slomi umor te kako pojačati energiju i iskoristiti slobodne dane.

Društveni jet lag uništava zdravlje

Kronični umor koji obično osjećamo vikendom najbolje se može objasniti kao društveni jet lag – osjećaj pospanosti koji osjećamo kada putujemo iz jedne u drugu vremensku zonu, no u ovom slučaju je glavni krivac nepravilan stil života.

Borba s jutarnjim ustajanjem, ostajanje budnima do kasno u noć i potom osjećaj nemoći i umora koji osjetite kada napokon imate priliku odmoriti se od radnog tjedna, međusobno su povezani.

Vikendima sami sebe uvjerimo kako ne trebamo ustati jer nemamo neodgodivih obaveza, zbog čega najčešće ostanemo ležati u krevetu. No time zapravo zavaravamo sami sebe kako nadoknađujemo izgubljeni san.

Stručnjaci tvrde kako time činimo loše našem psiho-fizičkom zdravlju, jer izgubljene sate sna zapravo ne možemo nadoknaditi tako lako. To što ćete subotom i nedjeljom duže spavati, ne znači automatski da je riječ o kvalitetnom snu.

Upravo suprotno, prema novom istraživanju predstavljenom početkom mjeseca na konvenciji o spavanju u Bostonu, otkriveno je kako nekvalitetan san može ozbiljno utjecati na zdravlje.

Znanstvenica Sierra Forbush i njezin tim sa Sveučilišta u Arizoni analizirali su 984 ispitanika i otkrili kako oni koji su se susretali s društvenim jet lagom, točnije oni koji su odlazili u krevet u ponoć i budili se u 8:00 vikendima te odlazili u krevet u 23:00 i budili se u 7:00, imaju za 11 % veće šanse da će oboljeti od kardiovaskularnih bolesti. Također, otkrivena je i poveznica s razdražljivošću, neraspoloženošću i povećanim umorom.

Zbog čega dolazi do takozvanog društvenog jet laga?

‘Ljudi misle da mogu živjeti po principu – work hard, play hard, ali ne mogu. Ne tako davno, kafići su se zatvarali u 22:30, a trgovine otvarale u 5:00, no danas postoji obilje stvari koje nam odvlače pozornost od odlaska na spavanje, kao primjerice Netflix, a to se odražava i na kvalitetu sna’, izjavio je za Byrdie doktor Neil Stanley.

Kopirati
Drag cursor here to close