I lubenice imaju spol

Evo kako odabrati savršenu lubenicu i izbjeći neukusni 'muški' plod

Lifestyle / Flash | 12. 07. 2017. u 11:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ima li gore stvari nego dotegliti tešku (i ne baš jeftinu) lubenicu doma, napokon dočekati da se ohladi, odrezati krišku i željno zagristi, a ukupan dojam daleko ispod očekivanog? Da vam se to više ne bi događalo, zapamtite ove savjete, piše Slobodna Dalmacija.

1.Upućeni tvrde da se 'tajna' krije u mračnoj strani lubenice, onoj koja se, dok plod raste, nalazi uz samu zemlju. Ta neosunčana strana će vam otkriti je li lubenica zrela: što je taj dio tamniji i žući, to je vaš odabir bolji.

2. Nemojte tragati za savršenstvom i birati lubenice čija je kora najglađa a šare su im najpravilnije: baš one koje imaju smećkaste mrljice i udubine bit će najukusnije, jer je to znak da su pčele više puta posjećivale oprašeni cvijet.

3. I lubenice, navodi The Bright Side, imju spol, tvrde znalci, a one koje su izdužene su muške i vodenastije, dok su okrugle ženske i slađe su.

4. U potrazi za savršenom lubenicom veličina je itekako bitna. Ne bi trebala biti prevelika, ali ni previše mala. Također, trebalo da bi da djeluje teško za svoju veličinu, a taj dojam dobit ćete kad je podignete pa se iznenadite koliko 'piza'.

5. Obratite pažnju i na peteljku: ako je suha, lubenica je zrela. Ako je zelena, prerano je ubrana i da vjerojatno nije dovoljno slatka.

Kopirati
Drag cursor here to close