Planiranje obitelji

Erdogan: Kontracepcija nije za muslimanske obitelji

Lifestyle / Flash | 30. 05. 2016. u 15:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da planiranje obitelji i kontracepcija nisu za muslimanske obitelji, u svojim posljednjim komentarima o promoviranju populacijskog rasta koji je razbjesnio aktiviste za prava žena.

Erdogan je kazao da je odgovornost žena da osiguraju kontinuiran rast turskog stanovništva, koji odvijao po stopi od oko 1,3 posto u posljednjih nekoliko godina.

''Jasno ću to reći - potrebno nam je da povećamo broj naših potomaka. Ljudi govore o kontroli rađanja i planiranju obitelji. Nijedna muslimanska obitelj ne može to shvatiti i prihvatiti'', rekao je on u govoru u Istanbulu, prenosi agencija AFP.

''Kako je veliki Božji poslanik rekao, mi ćemo nastaviti tim putem. I na tom planu, sva odgovornost leži na majkama'', kazao je turski čelnik.

Erdogan i njegova supruga Emina imaju dva sina i dvije kćerke. On je u ovom mjesecu prisustvovao vjenčanju svoje mlađe kćerke Sumeje za industrijalca Seldžuka Bajraktara. Njegova starija kćerka Ezra, koja je udata za novog ministra energetike Berata Abvajraka, ima troje djece.

Erdogan je često izazivao ljutite komentare feministica i aktivistica za ženska prava svojim izjavama o planiranju obitelji.

U govoru za Međunarodni dan žena u ovoj godini, on je izjavio kako smatra da je "žena iznad svega majka".

U govoru 2014. godine on je nazvao kontrolu rađanja "izdajom" koja je dovela do "presušivanja" kompletne generacije.

Erdogan je postao čuven po svojoj izjavi u kojoj je tražio od žena da imaju po četvero djece, rekavši da "jedno dijete znači usamljenost, dvoje znače suparništvo, troje znače balans a četvero obilje".

Sudeći po podacima iz statističkog zavoda, broj stanovnika u Turskoj porastao je na 78,741 milijuna u prošloj godini. Ukupan broj stanovnika u 2.000 godini bio je manji od 68 milijuna, prenosi agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close