14. izdanje godišnjeg spektakla

Elita svjetskog brdskog biciklizma spremna za Red Bull Rampage

Svaki biciklista ima dvije vožnje i u obje može izvoditi trikove koje smatra prikladnim. Ocjenjuje ih panel njihovih kolega, a vozač s najvišim brojem osvojenih bodova u zbiru je pobjednik.
Lifestyle / Flash | 18. 10. 2019. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od prvog izdanja 2001. Red Bull Rampage je pomicao granice mogućeg na dva kotača. Ni nakon gotovo dva desetlječa, to se nije promijenilo. Najbolji svjetski vozači ovih dana pristižu u Nacionalni park Zion u američkoj saveznoj državi Utah, gdje će se 25. listopada održati 14. izdanje godišnjeg spektakla brdskog biciklizma.

Nastupit će samo 21 biciklista iz cijelog svijeta, od kojih svaki mora biti pozvan da se kvalificira ili sudjeluje u natjecanju. Svaki biciklista ima dvije vožnje i u obje može izvoditi trikove koje smatra prikladnim. Ocjenjuje ih panel njihovih kolega, a vozač s najvišim brojem osvojenih bodova u zbiru je pobjednik.

Foto:PR / Elita svjetskog brdskog biciklizma spremna za Red Bull Rampage

Zanimljivo je da samu stazu prave vozači. Startnu i ciljnu točku označavaju organizatori, dok natjecatelji imaju četiri dana da uz pomoć dvije lopate – ali bez električnih aparata–stvore što bolju i izazovniju stazu između dviju točaka.

Staza ima vertikalni pad od 237 metara s često jakim vjetrovima kojima se natjecatelji moraju suprotstaviti, te nije omeđena drvenom ogradom.

Prošlogodišnji pobjednik je Kanađanin Brett Rheeder koji je izveo besprijekoran spust niz stazu u Nacionalnom parku Zion, gdje je natjecanje premješteno prošle godine.

Video: TRAILER: It

Prvo izdanje 2001. godine - kojim je započela popularizacija slobodnog brdskog biciklizma - osvojio je još jedan Kanađanin, pionir ove discipline, Wade Simmons. Kanada je inače dominantna sila na Rampageu, s osvojenih osam od 13 natjecanja, uključujući i posljednja četiri.

Nekoliko ranijih pobjednika sudjeluje i ove godine, a među njima su, osim spomenutog Rheedera, njegov zemljak i trostruki pobjednik Kurt Sorge, zatim Kyle Strait iz SAD-a i Španjolac Andreu Lacondeguy.

Foto:PR / Elita svjetskog brdskog biciklizma spremna za Red Bull Rampage

Strait i dalje drži rekord kao najmlađi pobjednik, kada je kao 17-godišnjak slavio još 2004. On se čak natjecao i na prvom Rampageu 2001., te je postao prvi višestruki pobjednik 2013.

Ove godine konkurenciju čini deset biciklista ranije odabranih od strane organizatora, osmorica s naknadno dodijeljenim pozivnicama, te trojac koji se plasirao na Rampage putem kvalifikacija  održanim u rujnu. Među njima je najviše Amerikanaca i Kanađana, njih čak 13.

Red Bull Rampage natjecanje možete gledati u petak, 25. listopada, uživo na Red Bull TV.

Kopirati
Drag cursor here to close