Tako lako

Efikasni načini za uklanjanje masnoća s kuhinjskih površina

Donosimo nekoliko jednostavnih trikova kako lakše ukloniti masnoću iz vaše kuhinje i učinite da ona uvijek bude čista i blistava.
Lifestyle / Flash | 30. 06. 2021. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko god da pazimo da nam tijekom pripreme hrane masnoća ne završi na kuhinjskim pločicama i elementima, to se ipak neminovno događa, iznova i iznova.

Iako bi bilo najbolje nakon kuhanja odmah očistiti štednjak, pećnicu i pločice, većina nas to ne čini, već odlaže taj posao koliko god je moguće.

Međutim, nakon nekoliko dana masnoća se jače veže za pločice i frontove i dublje prodre u zidove, pa ju je znatno teže i ukloniti.

Na svu sreću, postoji nekoliko efikasnih i vrlo jednostavnih načina za skidanje masnoća sa svih površina u kuhinji.

Donosimo nekoliko jednostavnih trikova kako lakše ukloniti masnoću iz vaše kuhinje i učinite da ona uvijek bude čista i blistava.

Prije svega, važno je znati da bez obzira na to koju metodu za čišćenje koristili, tajni sastojak za uklanjanje masnoće jeste topla voda, koja omekšava masne naslage i fleke.

1. Uklonite mrlje s pločica

Za blago zamašćene površine: poprskajte pločice na kojima se nakupila masnoća toplom vodom u koju ste prije toga stavili nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Sačekajte pet do deset minuta i nakon što masnoća omekša odstranite prvi sloj papirnim ubrusima ili salvetama.

Zatim natopite spužvu istom smjesom, iscijedite i kružnim pokretima počnite da brišete pločice. Na kraju prebrišite površinu suhom krpom.

I ono što je najbolje - na ovaj način možete čistiti i druge površine. Bez obzira da li su u pitanju Bosch ugradbene rerne ili LG frižideri, ova smjesa će efikasno očistiti sve blago zamašćene površine, a možete je koristiti i za ugradbene kuhinjske ploče, male kuhinjske aparate, pa čak i za frontove kuhinjskih elemenata, bez bojazni da ćete ih možda oštetiti.

Za srednje zamašćene površine: Napravite sredstvo za čišćenje od sode bikarbone i tople vode u omjeru 1:1. Krpom nanesite tako dobivenu pastu preko tvrdokornih mrlja na pločicama, sačekajte par minuta i obrišite čistom krpom.

Za jako zamašćene površine: Ako je masnoća koja se nalazi na kuhinjskim pločicama vrlo tvrdokorna i ne pomognu vam prva dva savjeta onda napravite smjesu alkoholnog ocata i tople vode, također u omjeru 1:1.

Poprskajte dobiveno sredstvo na površinu na kojoj se nalazi masnoća, sačekajte pet minuta i sve prebrišite suhom krpom. Ovu metodu je sigurno koristiti i na drugim površinama u kuhinji poput frontova, ormarića, laminatnih podova, raznih kuhinjskih uređaja itd.

2. Najbolji način za odmašćivanje radnih ploča i ploča za kuhanje

Klasične kemijske odmašćivače možete koristiti za čišćenje masnoća sa zidova, pločica, radnih ploča i ploča za kuhanje. Međutim, zašto koristiti kemijska sredstva kada možete upotrijebiti prirodna svojstva ocata, koji će podjednako dobro obaviti posao?

Poprskajte sve kuhinjske površine nerazblaženim alkoholnim ili jabučnim octom i ostavite da odstoji najmanje pet minuta. Nakon toga jednostavno, suhom krpom prebrišite površine i pokupit ćete masnoću koja se nalazi na njima.

Foto: Internet / Efikasni načini za uklanjanje masnoća s kuhinjskih površina

Povremeno obvezno isperite krpu, kako bi ona bila odmašćena za ponovno brisanje.

3. Uklonite masne mrlje sa drvenih površina

Za otklanjanje masnih mrlja s drvenih površina u vašoj kuhinji namočite kuhinjsku spužvu i stavite je 30 sekundi u mikrovalnu pećnicu.

Poprskajte drvene površine octom (jabučnim ili alkoholnim) i obrišite ih vlažnom vrućom spužvom. Umjesto ocata možete koristiti i citruse, odnosno limunsku kiselinu.

Obvezno koristite gumene rukavice, kako bi zaštitili ruke od kiseline ali i od opekotina. Na ovaj način drvenim površinama ćete vratiti stari sjaj i boju.

Ako su masne naslage tvrdokorne, možete koristiti i smjesu trinatrij fosfata i vode. Pola šalice fosfata staviti na oko tri litre vode. Ipak, treba napomenuti da je ovo krajnje rješenje sa kojim morate biti jako oprezni, jer ova smjesa može utjecati na završnu obradu drveta i njegov sjaj.

4. Ostali načini čišćenja prirodnim sredstvima

Vjerojatno ovo niste znali, ali još neki lako dostupni sastojci vam mogu pomoći da na jednostavan način odstranite masnoću sa vaših kuhinjskih površina.

Foto: Internet / Efikasni načini za uklanjanje masnoća s kuhinjskih površina

Jodirana sol je jedan od tih sastojaka, jer dobro upija masnoće. Za one tvrdokornije i istrajnije masne mrlje možete koristiti i smjesu boraksa i limunovog soka u jednakim dijelovima kako bi napravili moćnu pastu.

Ovu pastu nanesite mekom krpom, ostavite da odstoji oko pet minuta, a zatim površinu obrišite čistom i vlažnom krpom.

Na kraju, ukoliko niste sasvim sigurni da će smjesa koju ste napravili djelovati na pravi način, odnosno ako se brinete da li će oštetiti površinu koju treba očistiti njome, nanesite je prvo na neke skrivene, unutarnje površine kako biste se uvjerili da je sigurna za korištenje.

Nadamo se kako će vam ovi naši savjeti pomoći da uklonite masne mrlje sa vaših kuhinjski površina i svojoj kuhinji vratite pun sjaj.

Kopirati
Drag cursor here to close