Humanitarna pomoć

Džemat i OŠ Zalik obradovali migrante u Salakovcu

Iz Crvenog križa se nadaju da će ideju prihvatiti i druga udruženja i institucije u Mostaru, jer se radi prije svega o velikodušnom i humanom gestu.
Lifestyle / Flash | 02. 03. 2019. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podjelom paketića s hranom, dječjim igračkama i sredstvima higijene migrantima i izbjeglicama u prihvatnom centru Salakovac danas je okončana humanitarna akcije džemata Zalik i istoimene osnovne škole.

Džematski imam Šefik ef. Čavčić ističe kako se radi samo o jednoj od kontinuiranih humanitarnih akcija džemata koja im je unijela još više samopouzdanja u radu, jer se akciji odazvao veliki broj sudionika. Pored primarnog cilja pomaganja migrantima u iskušenjima kroz koja prolaze, akcija je imala za cilj razvijanje osjećaja altruizma.

  / Paketići za migrante u Salakovcu

Ef. Čavčić je naglasio kako je inicijativa naišla na izuzetno dobar prijem. Iako je vrijednost paketića koji sadrži slatkiše, igračke, odjeću i pismo na engleskom jeziku, skromne novčane vrijednosti, ef. Čavčić smatra da su oni od izuzetnog značaja kako za djecu migranata tako i za djecu iz džemata Zalik.

I direktor Osnovne škole Zalik Džemal Juklo, akciju je ocijenio izuzetno bitnom jer su kroz nju djeca pokazala suosjećanje prema svojim vršnjacima koji su se, ne svojom voljom, našli u nezavidnom položaju, napisano je između ostalog na stranici medzlismostar.ba.

  / Paketići za migrante u Salakovcu

Značajnu podršku pružio im je i Medžlis IZ-e Mostar donacijom pripremljenog dnevnog obroka.

Akciju podjele paketa s hranom i igračkama pratio je i koordinirao tajnik Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz, koji je izrazio nadu da će ovu ideju prihvatiti i druga udruženja i institucije u Mostaru, jer se radi prije svega o velikodušnom i humanom gestu.

U Centru Salakovac trenutno boravi nekoliko skupina migranata i izbjeglica. Najbrojniji su oni iz Irana, Iraka, Afganistana i Pakistana. Skoro svakodnevno u Centru boravi stotinjak djece. U prosjeku ovdje migranti borave oko četiri mjeseca kada se pokušavaju domoći se Europske unije. Dozvoljena im je odsutnost u trajanju od tri dana nakon čega gube status. Prema riječima Alena Kajtaza, Centar je u potpunosti kontroliran od strane državnih organa i može služiti kao primjer svim drugim sličnim centrima.

  / Paketići za migrante u Salakovcu
Kopirati
Drag cursor here to close