Sarajevo

Dvanaest granskih sindikata dogovorio zajednički nastup u FBiH

Napominju da ova skupina sindikata predstavlja i zastupa interese 94.150 radnika i na tim osnovama zahtjeva da se odblokira proces socijalnog dijaloga u FBiH.
Lifestyle / Flash | 11. 03. 2019. u 11:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvanaest granskih sindikata dogovorilo je zajednički nastup prema vlastima i poslodavcima u Federaciji BiH. U zajedničkom priopćenju za javnost navode da ''godinu dana traje borba jednog dijela sindikata protiv anarhije koju je pokrenulo prethodno, a nastavilo novo samoimenovano rukovodstvo SSSBiH na čelu sa Selvedinom Šatorovićem''.

''Još od sabotiranja demokratskog izbornog procesa na Kongresu SSSBiH, održanom 22. veljače prošle godine, na sindikalnoj sceni u FBiH vlada kaos, koji je unatoč naporima da se proces odlučivanja vrati u institucije i organe sindikata na legalan i legitiman način rezultirao blokadom svih, za radnike bitnih, procesa i razgovora'' stoji u priopćenju.

Iz tog razloga je 12 granskih sindikata, kako navode, odlučilo da ubuduće nastupa zajednički prema Vladi FBiH, Udruženju poslodavaca FBiH, kao i vladama županija i svim drugim relevantnim institucijama i u tom smislu je dogovorilo principe suradnje i način rada.

Ovi granski sindikati navode da će ih u svim budućim kontaktima sa socijalnim partnerima, medijima i drugim zastupati Samir Kurtović, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, Lejla Čatić, predsjednica Sindikata šumarstva prerade drveta i papira BiH, te  Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH.

''Ove skupina je o svom dogovoru obavijestila i Vladu FBiH, Udruženje poslodavaca FBiH kao i sve druge relevantne institucije u zemlji i van nje i od njih zatražila da ubuduće u svim razgovorima koji se tiču radnika u područjima koje zastupaju ovi sindikati i za koje su one reprezentativni, legalni i legitimni predstavnici moraju uključiti ovu skupinu sindikata'', navode u priopćenju.

Napominju da ova skupina sindikata predstavlja i zastupa interese 94.150 radnika i na tim osnovama zahtjeva da se odblokira proces socijalnog dijaloga u FBiH. 

Ovu skupinu sindikata čine: Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, Unija samostalnih sindikata policije FBiH, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti – STBiH, Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH, Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH, Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, Samostalni sindikat radnika u financijskima organizacijama BiH, Sindikat umirovljenika u BiH, Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH, Sindikat BH pošta i  Samostalni sindikat radnike kemije i nemetala u FBiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close